Ουγγαρία: «Ανόητη» η στάση της Σουηδίας απέναντι στην Τουρκία

Ουγγαρία: «Ανόητη» η στάση της Σουηδίας απέναντι στην Τουρκία

Η Άγκυρα πάγωσε τις συνομιλίες για την έγκριση της ένταξής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουγγαρία χαρακτήρισε τη στάση της Σουηδίας «ανόητη», μετά από ένα περαστικό στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός έκαψε αντίτυπο του Κορανίου. Η Άγκυρα πάγωσε τις συνομιλίες για την έγκριση της ένταξής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η βεβήλωση ενός θρησκευτικού βιβλίου είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάτρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τον Σιγιάτρο, και η επίκληση της ελευθερίας της έκφρασης, που έκανε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον για να δικαιολογήσει την άδεια που δόθηκε για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, είναι «ανόητη».

«Αν μια χώρα θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και προσπαθεί να πάρει την υποστήριξη της Τουρκίας, τότε μάλλον θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική», σχολίασε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν κοινό αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία, εγκαταλείποντας δεκαετίες ουδετερότητας. Η ένταξή τους απαιτεί την ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, και μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής το «πράσινο φως».

Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι φιλοξενεί Κούρδους «τρομοκράτες». Στην παρούσα φάση, η Στοκχόλμη βρίσκεται σε αδιέξοδο για την απαραίτητη έγκριση από την Τουρκία, μετά από μια σειρά αντιτουρκικών διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη και το περιστατικό με το κάψιμο του Κορανίου.

Η Βουδαπέστη βεβαιώνει από την πλευρά της ότι «δεν έχει αντιρρήσεις» για την ένταξη των δύο χωρών. «Έχουμε ξεκάθαρη θέση», υπογράμμισε ο Σιγιάτρο. «Υποστηρίζουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ και όταν το Κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο, το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη και θα το επιλύσουμε γρήγορα», δήλωσε.

Η προθεσμία έχει αναβληθεί πολλές φορές λόγω ενός νομοθετικού αδιεξόδου και η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρεί επίσης διφορούμενη θέση στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζει να διατηρεί στενούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα, σε αντίθεση με τους εταίρους του στην ΕΕ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT