Αποκλιμάκωση στη Δυτική Οχθη θέλουν οι ΗΠΑ

Αποκλιμάκωση στη Δυτική Οχθη θέλουν οι ΗΠΑ

Εκκληση Μπλίνκεν και προς τις δύο πλευρές για τερματισμό της βίας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Aντονι Μπλίνκεν, επισκέφθηκε χθες την κατεχόμενη Δυτική Oχθη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ζήτησε να αποκλιμακωθεί η βία που έχει ξεσπάσει στην περιοχή, ενώ παραδέχθηκε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν περιορισμένες προοπτικές στον ευρύτερο αγώνα τους για ανεξαρτησία.

Ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε τον Αμπάς στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας που συμπίπτει με έναν από τους πιο φονικούς μήνες στη Δυτική Oχθη εδώ και αρκετά χρόνια. Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή τον Ιανουάριο, κυρίως κατά τη διάρκεια ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών με στόχο την καταστολή μιας αυξανόμενης «τρομοκρατικής δραστηριότητας» και τη σύλληψη Παλαιστινίων ενόπλων.

Το βράδυ της Παρασκευής η βία εισχώρησε και στο Ισραήλ. Eνας ένοπλος Παλαιστίνιος σκότωσε επτά πολίτες έξω από μια συναγωγή σε έναν οικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ –η χειρότερη επίθεση στην πόλη από το 2008– και υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες.

«Τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί βιώνουν αυξανόμενη ανασφάλεια και φόβο στα σπίτια και στις κοινότητές τους, στους τόπους λατρείας τους», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα για την αποκλιμάκωση, να σταματήσουμε τη βία, να μειώσουμε τις εντάσεις – και να προσπαθήσουμε επίσης να δημιουργήσουμε τα θεμέλια για πιο θετικές δράσεις στο μέλλον».

Δημιουργία κράτους

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ελπίζουν σε μια ειρηνευτική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Oμως οι συνομιλίες για τον σκοπό αυτό έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια και η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πιθανή προσάρτηση παλαιστινιακής γης παρά για την πιθανότητα δημιουργίας μιας κρατικής οντότητας.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει αυτόν τον στόχο, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε 50 εκατομμύρια δολάρια σε μία νέα αμερικανική χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Αρωγής και Eργων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία παρέχει βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Η συνάντησή του με τον 87χρονο Αμπάς έγινε μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ με τον Νετανιάχου, ο οποίος απηύθυνε παρόμοιες εκκλήσεις τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους να μειώσουν τις εντάσεις.

Πιέζει ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ για επαναφορά της θανατικής ποινής σε Παλαιστινίους που επιτίθενται σε Ισραηλινούς.

Ο Αμπάς κατήγγειλε ότι το Ισραήλ στερεί από τους Παλαιστινίους τα δικαιώματά τους, επιβλέπει την «προσάρτηση» εδαφών της Δυτικής Οχθης και κατεδαφίζει παλαιστινιακά σπίτια – βήματα που, όπως είπε, δυσχεραίνουν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Διαπιστώσαμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει αυτές τις μέρες», είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υποσχέθηκε τη Δευτέρα να προωθήσει τη θανατική ποινή μέσω ηλεκτρικής καρέκλας για Παλαιστίνιους που εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

«Οποιος δολοφονεί, βλάπτει και σφαγιάζει πολίτες θα πρέπει να οδηγείται στην ηλεκτρική καρέκλα», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη».

Ο Μπεν Γκβιρ πιέζει την Κνεσέτ (το Κοινοβούλιο του Ισραήλ) να ψηφίσει νομοσχέδιο για τη χρήση της θανατικής ποινής εις βάρος των Παλαιστινίων που εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο Μπεν Γκβιρ έθεσε την εισαγωγή της θανατικής ποινής εναντίον Παλαιστινίων που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία Ισραηλινών ως προϋπόθεση για να ενταχθεί στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου. Επί του παρόντος, η θανατική ποινή δεν εφαρμόζεται στο Ισραήλ.

Ο ακροδεξιός υπουργός είπε επιπλέον ότι ζήτησε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε παλαιστινιακές γειτονιές που αποτελούν απειλή για το Ισραήλ και τη σύλληψη όσων κρατούν όπλα.

Την Κυριακή, διέταξε την κατεδάφιση 14 σπιτιών που ανήκουν σε Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ με το πρόσχημα της έλλειψης οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με το γραφείο του. Η ένταση έχει αναζωπυρωθεί στα παλαιστινιακά εδάφη τις τελευταίες ημέρες εν μέσω μιας σειράς επιθέσεων.

Ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ έχει εκφράσει συχνά ρατσιστικές απόψεις για τους Παλαιστινίους και έχει ζητήσει την εκτόπισή τους. Ακόμη, έχει επανειλημμένως συμμετάσχει με Ισραηλινούς εποίκους στην εισβολή στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Ακσά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τον Νοέμβριο, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ακούστηκε να λέει σε ένα ηχητικό μήνυμα, το οποίο αργότερα διέρρευσε, ότι «όλος ο κόσμος ανησυχεί» για τις ακροδεξιές απόψεις του Μπεν Γκβιρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT