Ο Νετανιάχου στο Παρίσι με στόχο να πιέσει τον Μακρόν για το θέμα του Ιράν

Ο Νετανιάχου στο Παρίσι με στόχο να πιέσει τον Μακρόν για το θέμα του Ιράν

«Παίζοντας το χαρτί της Ουκρανίας» ο Νετανιάχου ελπίζει να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα από τη Δύση την «εδραίωση ενός αντι-ιρανικού μετώπου».

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στη γαλλική πρωτεύουσα, ελπίζοντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από την πλευρά της Γαλλίας κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, σημειώνει σε άρθρο του ο ιστοχώρος Al-Monitor.

Σύμφωνα με την πρεσβεία του Ισραήλ στο Παρίσι, οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν «τη διεθνή προσπάθεια που στόχο έχει να σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, ελπίζει ότι ο ρόλος του Ιράν στο Ουκρανικό (η επιλογή της ιρανικής ηγεσίας να προμηθεύσει με drones τις ρωσικές δυνάμεις) αλλά και οι εικόνες μέσα από το ίδιο το Ιράν (με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, τους νεκρούς και τους συλληφθέντες) θα αποθαρρύνουν τους δυτικούς από κάθε πιθανή επιδίωξη αναβίωσης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

«Παίζοντας το χαρτί της Ουκρανίας» ο Νετανιάχου ελπίζει να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα από τη Δύση την «εδραίωση ενός αντι-ιρανικού μετώπου», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Χάλφα της δεξαμενής σκέψης Fondation Jean Jaures που έχει την έδρα της στο Παρίσι.

Ο Νετανιάχου θα μπορούσε, πιο συγκεκριμένα, να ελπίζει σε νέες αυστηρότερες κυρώσεις από τη Δύση κατά της Τεχεράνης αλλά και στην προσθήκη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης στη λίστα με τις οντότητες στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις από τους Ευρωπαίους.  

Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία είχαν στο παρελθόν παρουσιαστεί διστακτικές στο θέμα των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Και το Ισραήλ ωστόσο από την πλευρά του, το οποίο θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία λόγω των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, μένει να φανεί εάν μπορεί πρακτικά να «δώσει» κάτι στους Ευρωπαίους ως αντάλλαγμα με φόντο το Ουκρανικό.

Με πληροφορίες από Al-Monitor

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT