Σερβία: «Όχι» από Βούτσιτς σε αναγνώριση του Κοσόβου και ένταξή του στον ΟΗΕ

Σερβία: «Όχι» από Βούτσιτς σε αναγνώριση του Κοσόβου και ένταξή του στον ΟΗΕ

Η συζήτηση στη βουλή της Σερβίας για το Κόσοβο ξεκίνησε σήμερα σε κλίμα έντασης. Βουλευτές ακροδεξιών κομμάτων αποδοκίμασαν τον Βούτσιτς κρατώντας πανό με τις φράσεις «Πρόδωσες την Σερβία» και «Όχι στην συνθηκολόγηση».

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε από το βήμα της βουλής ότι ποτέ δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και ότι δεν θα αποδεχθεί την ένταξή του στον ΟΗΕ.

Ο Βούτσιτς προέβη σε αυτήν τη δήλωση απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι τον κατηγορούν ότι «ξεπούλησε το Κόσοβο».

Η συζήτηση στη βουλή της Σερβίας για το ζήτημα του Κοσόβου ξεκίνησε σήμερα το πρωί σε κλίμα έντασης. Βουλευτές ακροδεξιών κομμάτων αποδοκίμασαν τον Βούτσιτς κρατώντας πανό στα οποία αναγράφονταν οι φράσεις «Πρόδωσες την Σερβία» και «Όχι στην συνθηκολόγηση».

Την ίδια στιγμή, βουλευτές της συμπολίτευσης τον επευφημούσαν χειροκροτώντας και φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης. Κάποια στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια όταν ακροδεξιοί βουλευτές πλησίασαν το έδρανο όπου καθόταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι βουλευτές του κόμματός του έσπευσαν να τον προστατέψουν. Την ίδια ώρα, ο Βούτσιτς αντί να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα απευθύνονταν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις. Η συμπλοκή αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της ασφάλειας την βουλής.

Σερβία: «Όχι» από Βούτσιτς σε αναγνώριση του Κοσόβου και ένταξή του στον ΟΗΕ-1
REUTERS/Zorana Jevtic

Στην ομιλία του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο αποκαλούμενο γαλλογερμανικό σχέδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο που του επέδωσε, στις 20 Ιανουαρίου, στο Βελιγράδι, η ευρώ-αμερικανική αντιπροσωπεία. Το σχέδιο αυτό συνεχίζει να αποτελεί απόρρητο έγγραφο, ωστόσο ο Βούτσιτς ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα για το περιεχόμενο του είναι κατά 90% ακριβή. Επανέλαβε τους ισχυρισμούς πως δέχθηκε προειδοποιήσεις ότι αν απορρίψει το σχέδιο, η Σερβία θα υποστεί κυρώσεις μεταξύ των οποίων θα είναι και η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση στην σερβική βουλή για το θέμα του Κοσόβου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες και δεν προβλέπεται να διεξαχθεί κάποια ψηφοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT