Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει τη συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να τηρήσει τη συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων

Η Συμμαχία ανέφερε πως η Ρωσία δεν διευκόλυνε τις επιθεωρήσεις των ΗΠΑ στο έδαφός της από πέρυσι τον Αύγουστο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις ΗΠΑ, που διαμαρτύρονται ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη Νέα START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Μόσχα να συμμορφωθεί με τη συνθήκη: «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Συνθήκη Νέα START συμβάλλει στη διεθνή σταθερότητα θέτοντας περιορισμούς στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ.

«Κατά συνέπεια, σημειώνουμε με ανησυχία πως η Ρωσία απέτυχε να συμμορφωθεί με νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις βάσει της Νέας Συνθήκης START.»

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ έρχεται τρεις ημέρες αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη συνθήκη.

Η Συμμαχία ανέφερε πως η Ρωσία δεν διευκόλυνε τις επιθεωρήσεις των ΗΠΑ στο έδαφός της από πέρυσι τον Αύγουστο, τονίζοντας πως η στάση της Μόσχας «υπονομεύει» την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ελέγξουν επαρκώς «τη ρωσική συμμόρφωση με τα βασικά όρια της Συνθήκης».

Μετά τις κατηγορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ρωσία απάντησε προχθές Τετάρτη πως επιθυμεί τη διατήρηση της συνθήκης. «Θεωρούμε πως η παραμονή αυτής της συνθήκης σε ισχύ είναι πολύ σημαντική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Μόσχα ανέστειλε τον Αύγουστο τη συνεργασία για τις επιθεωρήσεις που προβλέπονται από τη συνθήκη, επικαλούμενη τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία υποστήριξε πως συμμορφώνεται με τους όρους της συνθήκης, και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή.

Η Νέα START τέθηκε σε ισχύ το 2011 και παρατάθηκε το 2021 για άλλα πέντε χρόνια. Θέτει ανώτατο όριο στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, στον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύονται από ξηρά και από υποβρύχια, και στο πλήθος των βομβαρδιστικών που τους μεταφέρουν.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει: «Καλούμε τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης διευκολύνοντας τις επιθεωρήσεις της Νέας START στο ρωσικό έδαφος και επιστρέφοντας στη συμμετοχή στο όργανο εφαρμογής της συμφωνίας, την Διμερή Συμβουλευτικής Επιτροπή.»

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT