Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σοβαρές ζημιές στο κάστρο του Γκαζιαντέπ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σοβαρές ζημιές στο κάστρο του Γκαζιαντέπ, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Υπήρξαν σημαντικές ρωγμές σε προμαχώνες του κάστρου, ενώ τα κάγκελα γύρω από το κάστρο βρέθηκαν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια της περιοχής

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ανθρωπότητα τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ανάμεσα στις συνέπειες των σεισμικών δονήσεων βρίσκονται και οι καταστροφές στο κάστρο του Γκαζιαντέπ, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς ηλικίας 2.200 ετών.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσα 1,5 λεπτό -όσο δηλαδή διήρκησε η μεγάλη σεισμική δόνηση- τμήμα του κάστρου, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO, έγινε συντρίμμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu υπήρξαν σημαντικές ρωγμές σε προμαχώνες του κάστρου, ενώ τα κάγκελα γύρω από το κάστρο βρέθηκαν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2ο-4ο αιώνα μ.Χ. και μέσα στο χρόνια επεκτάθηκε. Το κάστρο έλαβε την τελική του μορφή κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’.

Επιπροσθέτως, ο τρούλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού Σίρβανι, που βρίσκεται κοντά στο κάστρο Γκαζιαντέπ, στην ομώνυμη πόλη, κατέρρευσαν μερικώς.

Με πληροφορίες από CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT