Απόφαση-ορόσημο για τα δικαιώματα των διεμφυλικών στο Χονγκ Κονγκ

Απόφαση-ορόσημο για τα δικαιώματα των διεμφυλικών στο Χονγκ Κονγκ

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από διεμφυλικούς ακτιβιστές

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έλαβε σήμερα μία απόφαση που θεωρείται ορόσημο για τα δικαιώματα των διεμφυλικών.

Οι δικαστές έκριναν πως η απαγόρευση σε διεμφυλικούς να αλλάζουν το φύλο που αναγράφεται στις ταυτότητές τους έως ότου ολοκληρωθεί χειρουργικά η φυλομετάβαση, παραβιάζει τα δικαιώματά τους και είναι αντισυνταγματική.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από τους διεμφυλικούς ακτιβιστές Χένρι Τσε και ένα ακόμα πρόσωπο που έχει ταυτοποιηθεί ως “Q”, αναιρώντας την απόφαση του Επιτρόπου Υπηρεσιών Ληξιαρχείου που είχε αρνηθεί τις αιτήσεις τους για αλλαγή στις ταυτότητές τους.

«Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να τεθούν πρόσωπα, όπως οι ενάγοντες, ενώπιον διλήμματος και να πρέπει να αποφασίσουν εάν θα υποστούν τακτικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων περί προσωπικών δεδομένων, ή αν θα υποβληθούν σε ιδιαιτέρως επεμβατικές και ιατρικώς περιττές επεμβάσεις, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στην σωματική τους ακεραιότητα», ανέφεραν οι δικαστές στην απόφασή τους.

«Προφανώς αυτό δεν αντανακλά μια λογική ισορροπία. Η πολιτική αυτή επιβάλλει ένα απαράδεκτα σκληρό βάρος στα πρόσωπα που πλήττονται».

Ο Τσε και ο Q υποβλήθηκαν σε χρονοβόρες ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά οι υπηρεσίες του ληξιαρχείου απαιτούσαν να υποβληθούν σε ολοκληρωμένη επέμβαση φυλομετάβασης, που σύμφωνα με τα δύο πρόσωπα αυτά είναι περιττή, μη επιθυμητή και ιδιαιτέρως επεμβατική.

Ο Τσε χαιρέτισε την απόφαση επειδή θα επιλύσει τα «φλέγοντα ζητήματα» που αντιμετώπισε καθώς είχε στην κατοχή του λάθος ταυτότητα, και ζήτησε να θεσπιστεί νομοθεσία αναγνώρισης φύλου. «Το σημερινό αποτέλεσμα είναι μια καθυστερημένη απόδοση δικαιοσύνης, μια ‘πύρρειος νίκη’. Το ίδιο το γεγονός δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί», ανέφερε ο Τσε σε ανακοίνωση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT