Σεισμός σε Τουρκία, Συρία – Μαρτυρίες από το Τόκατσλι: «Έχουμε φαγητό για δύο ημέρες»

Σεισμός σε Τουρκία, Συρία – Μαρτυρίες από το Τόκατσλι: «Έχουμε φαγητό για δύο ημέρες»

Μαρτυρίες από το Τόκατσλι, ένα ημιορεινό χωριό της επαρχίας Χατάι, όπου ζουν Αντιόχειοι ελληνορθόδοξοι

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το χωριό μας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την Αντιόχεια, πρωτεύουσα της επαρχίας Χατάι». «Εχουμε ακόμη φαγητό για δύο ημέρες, δεν έχουμε όμως βενζίνη, ενώ οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες είναι συνεχείς». Αυτά μεταφέρουν οι κάτοικοι από το Τόκατσλι, ένα χωριό όπου ζουν Αντιόχειοι ελληνορθόδοξοι, στον συμπατριώτη τους Γιάννη Καγιακοπαράν, ο οποίος όταν έγινε ο σεισμός βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει ο ίδιος στην «Κ». Η σημερινή κατάσταση του χωριού απέχει από τον «παράδεισο» που κάποτε ήταν, όπως μαρτυρεί η ονομασία του στα αραβικά, Cneydo.

Εκατοντάδες θύματα

Πέρα από τις υλικές καταστροφές, εκφράζονται φόβοι πως μεταξύ των περίπου 900 θυμάτων στην Αντιόχεια μπορεί να βρίσκονται και μέλη της ελληνικής κοινότητας. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός δεν έδειξε τη δέουσα ετοιμότητα. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η πρόσβαση στη σεισμόπληκτη περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολη – το οδικό δίκτυο έχει καταρρεύσει και το αεροδρόμιο της Αντιόχειας έχει πάψει να λειτουργεί. Στο εν λόγω σημείο επιχειρεί το ένα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, ενώ το δεύτερο βρίσκεται στα Αδανα. Μέσα στο επόμενο 24ωρο αναμένεται να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια που συνέλεξε ο ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων) και προορίζεται πρωτίστως για τον ελληνορθόδοξο πληθυσμό τριών χωριών της περιοχής.

Αναλογικά, το Τόκατσλι ήταν μάλλον «τυχερό», εν μέρει χάρη στη μορφολογία του, καθώς είναι ημιορεινό. Το νεόδμητο σπίτι του κ. Καγιακοπαράν –όπως αναφέρει ο ίδιος στην «Κ»– έχει ελάχιστες ζημιές, καθώς ήταν «πιστό» στον αντισεισμικό κανονισμό. Στο χωριό ζουν ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι, ενώ τα πέτρινα σπίτια που έπεσαν από τον σεισμό, ήταν εν πολλοίς ακατοίκητα.

«Στην αρχή, λόγω του θορύβου, σκέφτηκα ότι μπήκαν διαρρήκτες στο σπίτι μου», περιγράφει στην «Κ» ο ποδοσφαιριστής στην τουρκική ομάδα Kayserispor, Δημήτρης Κολοβέτσιος, που έζησε τον μεγάλο σεισμό στην Καισάρεια, 280 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. «Ο σεισμός διήρκεσε 1,5 λεπτό», θυμάται, «χρειάστηκα λίγο χρόνο για να βρω την ισορροπία μου, καθώς μένω στον 14ο όροφο». Εν συνεχεία, όλοι οι ένοικοι κατέβηκαν από τις σκάλες του πολυώροφου κτιρίου. «Πρόκειται για μία από τις καλύτερες πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης, όμως ακόμη και σε αυτήν άφησε ο Εγκέλαδος τα σημάδια του».

Πού διανυκτέρευσαν

Ο κ. Κολοβέτσιος, ακολουθώντας τις οδηγίες της διοίκησης της ομάδας του, κατευθύνθηκε στο προπονητικό κέντρο, όπου όλοι οι αθλητές με τις οικογένειές τους επρόκειτο να περάσουν το πρώτο 24ωρο. «Ο δήμος της Καισάρειας διέθεσε δύο γήπεδα, ποδοσφαίρου και μπάσκετ, στους κατοίκους, αφού πρώτα τοποθέτησε κρεβάτια και οργάνωσε τη διανομή φαγητού». Πολλοί διανυκτέρευσαν, βέβαια, στα αυτοκίνητά τους. Ο καιρός, ωστόσο, δεν είναι σύμμαχος των Τούρκων σεισμόπληκτων, καθώς χιονίζει ακατάπαυστα. «Η ομάδα μάς αποδέσμευσε από τις υποχρεώσεις μας», αναφέρει ο Ελληνας ποδοσφαιριστής, ο οποίος χθες το βράδυ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στα τρία χρόνια που ζει στην Καισάρεια ο κ. Κολοβέτσιος είχε άλλη μία φορά εμπειρία σεισμού, «πολύ μικρής έντασης, τον οποίο αντιλήφθηκα μόνο επειδή μένω σε υψηλό όροφο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT