Σεισμός σε Τουρκία,Συρία – Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Χαλίλ: «Χάθηκε πάρα πολύς κόσμος»

Σεισμός σε Τουρκία,Συρία – Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Χαλίλ: «Χάθηκε πάρα πολύς κόσμος»

«Κουνηθήκαμε έντονα στον Λίβανο. Αλλά αυτό που φοβηθήκαμε έγινε αλλού. Σε Αντιόχεια, Αλεξανδρέττα, Χαλέπι», λέει στην «Κ» ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Χαλίλ.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κοσμήτωρ στη Θεολογική Σχολή «Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» του Μπαλαμάντ, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Χαλίλ, ήταν σίγουρος ότι κάτι θα πέσει στο κεφάλι του. «Τόσο έντονα κουνηθήκαμε στον Λίβανο. Αλλά αυτό που εμείς φοβηθήκαμε έγινε τελικά αλλού. Στην Αντιόχεια, στην Αλεξανδρέττα, στο Χαλέπι. Ηταν κάτι τρομερό», λέει στην «Κ» με εμφανές ακόμη το σοκ στη φωνή του.

Οι ειδήσεις που φθάνουν από την Αντιόχεια είναι δραματικές. «Χάθηκε πάρα πολύς κόσμος, γκρεμίστηκαν ιστορικές εκκλησιές». Το κινητό του πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, που αυτές τις μέρες έτυχε να βρίσκεται στο Μπαλαμάντ (η έδρα του Πατριαρχείου είναι στη Δαμασκό), δεν σταματάει να χτυπά. Το ποίμνιό του του στέλνει συνεχώς νέα και φωτογραφίες από τις καταστροφές. Είναι πολλοί οι αραβόφωνοι ελληνορθόδοξοι που ζουν στην Αντιόχεια και ολόκληρη την περιφέρεια του Χάταϊ –θεωρούνται τμήμα της ρωμαίικης ομογένειας της Πόλης–, ενώ η περιοχή είναι διάσπαρτη με σπουδαίες ελληνορθόδοξες εκκλησίες.

«Συμπτωματικά, όλοι οι πρόεδροι των ενοριών της Αντιόχειας, της Αλεξανδρέττας, της Μυρσίνης ήταν την προηγούμενη ημέρα εδώ στο Μπαλαμάντ», λέει ο πατέρας Ιάκωβος Χαλίλ. «Εφυγαν, γύρισαν σπίτια τους και έπειτα από λίγες ώρες έγινε ο σεισμός. Οι ίδιοι είναι καλά, αλλά έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους… Κι εδώ στο πανεπιστήμιο, τρεις φοιτητές της Θεολογικής Σχολής κατάγονται από τις ενορίες που χτυπήθηκαν. Φοιτητές μας, απόφοιτοί μας, φίλοι μας, τρέχουν όλοι να βοηθήσουν».

Από την πρώτη στιγμή το Πατριαρχείο ανέλαβε την πρωτοβουλία του συντονισμού της βοήθειας. «Ενας μεγάλος σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη νότια Τουρκία και τη Συρία», ξεκινούσε το μήνυμα του μακαριοτάτου πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη. «Αυτός ο πρωτοφανής σεισμός προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε κτίρια. Επληξε επίσης τα σπίτια των παιδιών μας και τις εκκλησίες μας στην Αλεξανδρέττα, τη Μυρσίνη και την Αντιόχεια. Σας ενημερώνουμε για αυτή την καταστροφή που βρήκε τα παιδιά μας στην Τουρκία και σας ζητάμε να εγείρετε τις προσευχές σας για την ανάπαυση των ψυχών των νεκρών, τη θεραπεία των τραυματιών και την ανακούφιση των πληγέντων που έμειναν άστεγοι. Ζητάμε επίσης από την αγάπη σας, εν αναμονή της απογραφής των ζημιών και της οργάνωσης του έργου ανακούφισης, να αναλάβετε την πρωτοβουλία ώστε να ληφθούν μέτρα εντός των μητροπόλεών σας, που να εκφράζουν την αγάπη και την αλληλεγγύη στους πάσχοντες αδελφούς μας σε αυτό το αγαπητό μέρος της Αντιοχειανής Εκκλησίας. Ο Θεός να σας προστατεύει από κάθε κακό».

Οπως λέει ο π. Ιάκωβος Χαλίλ, η φιλανθρωπική ΜΚΟ του Πατριαρχείου Αντιοχείας είναι ίσως η σημαντικότερη σε όλη τη Συρία και ήδη 4.000 υπάλληλοί της βρίσκονται στο πεδίο προσφέροντας βοήθεια στους πληγέντες. Εκτός από τις βορειοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, ενορίες επλήγησαν και στις νότιες περιοχές της Συρίας, στο Χαλέπι, στη Χάμα και τη Λαοδικεία. Το Πατριαρχείο έχει συγκροτήσει οργανισμό αρωγής με αποστολή την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια στους πληγέντες, ανοίγοντας ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. «Οποιαδήποτε συνεισφορά, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου πολλών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT