Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό

Ο Ρίσι Σούνακ προχώρησε χθες σε έναν μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης εν μέσω απεργιών σε ολόκληρη τη χώρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρίσι Σούνακ προχώρησε χθες σε έναν μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης εν μέσω απεργιών σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο ήρθαν μόλις μία εβδομάδα μετά την απομάκρυνση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και προέδρου των Συντηρητικών Ναντίμ Ζαχάουι κι ενώ το κόμμα βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται. Ο Ζαχάουι είχε φορολογικές εκκρεμότητες με τη βρετανική εφορία και έπειτα από σύντομη έρευνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτησή του, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν τήρησε τον υπουργικό κώδικα, όπως όφειλε.

Οπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, στόχος της αναδιάρθρωσης της κυβέρνησής του είναι η επίτευξη των πέντε στόχων που έχει θέσει από την αρχή της χρονιάς: μείωση του πληθωρισμού, οικονομική ανάπτυξη με καλύτερους μισθούς, μείωση του χρέους, περιορισμός της αναμονής για περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας και έλεγχος των παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν τη Θάλασσα της Μάγχης.

Προσπάθεια ανάκτησης χαμένων ψηφοφόρων εν μέσω απεργιών και ακρίβειας στη Βρετανία.

Παράλληλα με τον ανασχηματισμό, και προς επίτευξη των παραπάνω στόχων, ο Σούνακ σημείωσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ότι καταργεί το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Διεθνούς Εμπορίου, δημιουργεί ένα υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας κι ένα υπουργείο Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, ενώ διχοτομεί δύο ακόμη υπουργεία. Προσώρας δεν υπάρχει κάποια επίσημη αποπομπή μέλους της κυβέρνησης, τρεις υπουργοί μεταφέρθηκαν και δύο βουλευτές αναβαθμίστηκαν.

«Ενα νέο τμήμα για την ενεργειακή ασφάλεια έχει αναλάβει να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τον ενεργειακό μας εφοδιασμό, να μειώσει τους λογαριασμούς και να κόψει στο μισό τον πληθωρισμό. Η κίνηση αυτή αναγνωρίζει τον σοβαρό αντίκτυπο που είχε η αύξηση των τιμών στα νοικοκυριά όλης της χώρας ως αποτέλεσμα του παράνομου πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, καθώς και την ανάγκη να εξασφαλίσουμε περισσότερη ενέργεια από εγχώριες πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε ο Σούνακ από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σχετικά με τη δημιουργία ενός από τα δύο υπουργεία.

Τη στιγμή αυτή, η δημοτικότητα των Συντηρητικών αλλά και του ιδίου του Σούνακ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ο ίδιος ανέλαβε την πρωθυπουργία, καθώς σε δημοσκόπηση της 5ης Φεβρουαρίου το κόμμα των Εργατικών προηγείται με 26 μονάδες έναντι των Τόρις. Δεδομένου ότι ένας ανασχηματισμός πάντοτε αποδυναμώνει τον ηγέτη του κόμματος, αφού αυξάνει τους «απογοητευμένους», πολλοί υποστηρίζουν πως, ύστερα από 12 χρόνια στην κυβέρνηση, οι Συντηρητικοί υπό τον Σούνακ αισθάνονται ότι δεν θα δουν βελτιωμένα ποσοστά από εδώ και πέρα. Βλέπουν έτσι τον ανασχηματισμό αυτόν σαν μια κίνηση με μικρή πολιτική αξία που περισσότερο αποσκοπεί στο να αναβαθμιστούν πρόσωπα εμπιστοσύνης του προέδρου και να απομακρυνθούν πιθανώς επιζήμια μέλη του κόμματος, απομεινάρια των εποχών Τζόνσον και Τρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT