Μίνι αναστάτωση από ανάρτηση συμβούλου του Ζελένσκι για τα μαχητικά αεροσκάφη

Μίνι αναστάτωση από ανάρτηση συμβούλου του Ζελένσκι για τα μαχητικά αεροσκάφη

Ένας από τους βασικούς συνεργάτες-συμβούλους του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι προκάλεσε αναστάτωση και αναγκάστηκε να αλλάξει ανάρτηση του, γράφοντας εν τέλει ότι το ζήτημα με τα μαχητικά αεροσκάφη για την Ουκρανία «μπορεί να επιλυθεί»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγή ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε ένας από τους βασικούς συνεργάτες και συμβούλους του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία «μπορεί να επιλυθεί», αφού νωρίτερα έγραψε ότι είχε «ήδη επιλυθεί».

Ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου, είχε κάνει την αρχική ανάρτηση ενώ ο Ζελένσκι βρισκόταν σε συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, όπου κι έθεσε το αίτημα του Κιέβου για περισσότερα όπλα.

«Φαίνεται ότι το ζήτημα των όπλων μεγάλης εμβέλειας και των μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί», έγραψε ο Γέρμακ, στην επεξεργασμένη ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, σημειώνοντας: «Ακολουθούν λεπτομέρειες».

Η αρχική εκδοχή της ανάρτησης ήταν πιο κατηγορηματική, λέγοντας ότι η ερώτηση «έχει επιλυθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι έγινε αποδεκτός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ενθουσιώδη χειροκροτήματα, επευφημίες και ιαχές από τους βουλευτές, επιμένοντας στην ομιλία του στην Ολομέλεια ότι ο αγώνας της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας ήταν ένας αγώνας για την ελευθερία της Ευρώπης στο σύνολό της. Δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι η πατρίδα των Ουκρανών, «η οδός της επιστροφής στην πατρίδα», καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους.

Στο τέλος της ομιλίας του σήκωσε μια σημαία της Ε.Ε. και άπαντες κράτησαν σιώπησαν καθώς έπαιζε ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας και στη συνέχεια ο ευρωπαϊκός ύμνος «Ωδή στη χαρά».

Ο Ζελένσκι χρησιμοποίησε το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συνέχεια της χθεσινής ομιλίας του στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν ευχαρίστησε τη χώρα για την αμείωτη υποστήριξή της.

Από χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει ευρωπαϊκή περιοδεία, όπως χαρακτηριστικά έχει ονομαστεί, σε Λονδίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες, ενόψει της επετείου ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην αναμενόμενη μεγάλη ρωσική επίθεση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

«Υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, τις αξίες μας, και τις ευρωπαϊκές αξίες, από την πλέον αντιευρωπαϊκή δύναμη που μας επιτίθεται», τόνισε, ευχαριστώντας την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της Ένωσης ξεχωριστά, όπως και όσους δεν πέφτουν θύματα της ρωσικής προπαγάνδας, πέρα από την ηθική και υλική στήριξη στον λαό της Ουκρανίας, «δικαιώνοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας».

Αυτός ο «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», η διαφύλαξη των «συνόρων της Ευρώπης», η «πατρίδα Ευρώπη», δεν είναι απλώς έπεα πτερόεντα για τον Ουκρανό πρόεδρο. Δεν έχει ανάγκη, εξάλλου, να εντυπωσιάσει κανέναν πλέον· το έχει ήδη καταφέρει με τη στάση του, με την παρουσία του, με την αποφασιστικότητά του, εκεί που κανείς δεν περίμενε πως ένας κωμικός θα μπορούσε να ηγηθεί μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση.

Αυτά τα λόγια έχουν και άλλες διαστάσεις: συνδέονται, αφενός, με τη βαθιά επιθυμία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Και, αφετέρου, με το αίτημά του για επιπλέον στρατιωτική βοήθεια για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Θέλει να πείσει, από τη μία, ότι εξευρωπαΐζεται με τον ανένδοτο κατά της εγχώριας διαφθοράς και, από την άλλη, ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία είναι… αυτο-υποστήριξη για την Ευρώπη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT