Γερμανία: Έρευνες των εισαγγελικών Αρχών σε εταιρείες για παραβίαση του εμπάργκο στη Ρωσία

Γερμανία: Έρευνες των εισαγγελικών Αρχών σε εταιρείες για παραβίαση του εμπάργκο στη Ρωσία

Οι γερμανικές Αρχές υποψιάζονται ότι παρέκαμπταν το εμπάργκο μέσω Τουρκίας.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σήμερα στις εγκαταστάσεις τριών εταιρειών, που φέρονται να παραβίαζαν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Ερευνήθηκαν, επίσης, τα σπίτια τριών υπόπτων και κατασχέθηκαν αρχεία, έγγραφα και ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Οι Αρχές δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των υπόπτων και των εταιρειών.

Ένα πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης είπε ότι η μία από τις τρεις εταιρίες που ερευνήθηκαν ήταν η Smart Impex GmbH, μια γερμανική εταιρεία χονδρικής πώλησης προϊόντων πληροφορικής και επικοινωνιών. Οι γερμανικές Αρχές υποψιάζονται ότι παρέκαμπτε το εμπάργκο πώλησης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στη Ρωσία μέσω μιας άλλης εταιρείας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τον Μάρτιο του 2022 ο Γκοκτούρκ Αγκβάζ, διευθυντής της Smart Impex GmbH, ίδρυσε μαζί με άλλους την Azu International Ltd Sti στην Τουρκία. Η Azu International εξήγαγε εξαρτήματα αξίας τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία πέρυσι, μεταξύ των οποίων και μικροτσίπ ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τελωνείων. Ορισμένα είδη πήγαν σε έναν πελάτη στη Μόσχα ο οποίος είχε παραλάβει προϊόντα από τη Smart Impex πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Οκτώβριο ο Αγκβάζ είπε στο Reuters ότι η Smart Impex σταμάτησε μεν τις εξαγωγές στη Ρωσία, σύμφωνα με τους περιορισμούς που έθεσε η ΕΕ, αλλά συνέχιζε να πουλά προϊόντα στην Τουρκία, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ και δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Όταν ρωτήθηκε για τις πωλήσεις της Azu International στη Ρωσία, απάντησε ότι «αυτό είναι επαγγελματικό απόρρητο».

Η Smart Impex, σε γραπτή απάντησή της προς την εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης ARD MONITOR, ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί εξετάζονται λεπτομερώς και ότι οι έλεγχοι μέχρι στιγμής δείχνουν πως τα προϊόντα που εξήχθησαν στη Ρωσία δεν υπόκειντο σε κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT