Από εικόνες που παρουσίασε το κρατικό κανάλι της Βόρειας Κορέας, προερχόμενες από τη μεγάλη παρέλαση που έγινε στην Πιονγιάνγκ το βράδυ της Τετάρτης, φαίνεται πως το οπλοστάσιο της χώρας έχει ενισχυθεί και πλέον διαθέτει 10-12 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Το γεγονός αυτό αρχίζει να γεννάει ανησυχίες στις ΗΠΑ, καθώς η άμυνα της χώρας είναι πιθανό να μην μπορέσει να τους καταρρίψει σε περίπτωση επίθεσης. Οι Hwasong-17 έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα να φθάσουν μέχρι την Ουάσιγκτον. Παρά το γεγονός πως οι πύραυλοι δεν έχουν δοκιμαστεί κι έτσι δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές εάν μπορούν να χτυπήσουν με ακρίβεια ένα στόχο σε τόσο μεγάλη απόσταση, το αντιβαλλιστικό σύστημα των ΗΠΑ είναι επίσης «άγουρο» καθώς έχει δοκιμαστεί μόνο μία φορά, κατά την οποία απέτυχε.
O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ακολουθήσει μέχρι στιγμής μια εντελώς μετριοπαθή στάση απέναντι στη Βόρεια Κορέα, όμως δεν διαθέτει και πολλές επιλογές. Η ηγεσία της χώρας έχει αρνηθεί επανειλημμένως τις προσκλήσεις Αμερικανών αξιωματούχων να συναντηθούν οπουδήποτε για να συζητήσουν τα μεταξύ τους προβλήματα. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, γεγονός που έχει καταδικαστεί έντονα από τη μεριά της Βόρειας Κορέας. Τις δε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν τις έχει χαρακτηρίσει «αιτία πολέμου». Ως απάντηση σε αυτές τις ασκήσεις η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την περασμένη χρονιά με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό δοκιμαστικών πυραύλων στην Ιστορία της. Το μήνυμα του Βορειοκορεάτη ηγέτη είναι σαφές: Οσο κι αν οι ΗΠΑ πιέζουν για το αντίθετο, εμείς θα ενισχύουμε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο.
Ενα υπαρκτό πρόβλημα
Για πολλούς αναλυτές οι πύραυλοι που παρουσιάστηκαν στην παρέλαση της Τετάρτης, από κοινού με ορισμένους εκτοξευτές εδάφους που η Βόρεια Κορέα φιλοδοξεί να αναπτύξει, είναι πιθανό να είναι ρεπλίκες ή μη λειτουργικά προσχέδια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, η Βόρεια Κορέα παρουσιάζει στις παρελάσεις της συστήματα τα οποία σκοπεύει να κατασκευάσει στο μέλλον, κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επαναπαύονται. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Βόρεια Κορέα είναι μια τρίτη απειλή πυρηνικού πολέμου για τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως σχεδιάζουμε να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε στο Politico ο Ανκίτ Πάντα, μέλος του Οργανισμού Κάρνεγκι για την Παγκόσμια Ειρήνη.
Το πώς θα αντιδράσει η αμερικανική ηγεσία είναι ακόμη άγνωστο. Ομως παραμένει γεγονός πως η Βόρεια Κορέα πλέον επιδεικνύει τα πυρηνικά της όπλα κυριολεκτικά σε απευθείας μετάδοση.