Τα συνεργεία διάσωσης ανασύρουν όλο και περισσότερους επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων οικογενειών, από κτίρια που γκρεμίστηκαν, παρά τις μειούμενες ελπίδες, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον τεράστιο σεισμό που έπληξε τη συνοριακή περιοχή της Τουρκίας και της Συρίας πριν από πέντε ημέρες έχει πλέον ξεπεράσει τις 25.000.
Οι δραματικές διασώσεις μεταδίδονται από την τουρκική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης της οικογένειας Ναρλί στο κέντρο της Καχραμανμαράς, 133 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Πρώτα σώθηκε η 12χρονη Νεχίρ Ναζ Ναρλί και μετά και οι δύο γονείς της.
Αυτό ακολούθησε τη διάσωση μιας πενταμελούς οικογένειας από έναν λόφο συντριμμιών στην πόλη Νουρντάγκι, στην επαρχία Γκαζιαντέπ, που επλήγη σφόδρα, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk. Οι διασώστες ξέσπασαν σε επευφημίες και φωνές –«ο Θεός είναι μεγάλος!»– καθώς το τελευταίο μέλος της οικογένειας, ο πατέρας, μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, περιοδεύοντας στις πόλεις που επλήγησαν από τον σεισμό, αύξησε τον αριθμό των νεκρών στην Τουρκία σε 22.327, γεγονός που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τους αντάρτες, σε 25.880.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι μια καταστροφή αυτού του μεγέθους είναι σπάνια, πλήττοντας μια τόσο μεγάλη περιοχή που αποτελεί πατρίδα πάμπολλων ανθρώπων. Χαρακτήρισε το τραγικό γεγονός την «καταστροφή του αιώνα» και είπε ότι είχε επηρεάσει μια περιοχή διαμέτρου 500 χιλιομέτρων που φιλοξενεί 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Τουρκία και άγνωστο αριθμό στη Συρία.
«Σε ορισμένα σημεία των οικισμών μας κοντά στη γραμμή του ρήγματος, μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν ούτε πέτρα έμεινε όρθια», δήλωσε το Σάββατο από το Ντιγιάρμπακιρ.
Ωστόσο, η ημέρα έφερε τη μία εκπληκτική διάσωση μετά την άλλη, φτάνοντας συνολικά τις 12.
Η Μελίσα Ουλκού, 20 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια στο Ελμπιστάν 132 ώρες μετά τον σεισμό, ακολουθώντας τη διάσωση ενός άλλου ατόμου στο ίδιο σημείο την ίδια ώρα. Πριν από τη διάσωσή της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ζητωκραυγάζουν ή να χειροκροτούν για να μην παρεμβαίνουν σε άλλες προσπάθειες διάσωσης στη γύρω περιοχή. Ηταν καλυμμένη με μια θερμική κουβέρτα σε ένα φορείο. Οι διασώστες ήταν αγκαλιασμένοι. Κάποιοι φώναξαν «ο Θεός είναι μεγάλος!».
Μόλις μία ώρα νωρίτερα, ένα τρίχρονο κορίτσι και ο πατέρας του ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στην πόλη Ισλαχίγιε, επίσης στην επαρχία Γκαζιαντέπ, και αμέσως μετά ένα 7χρονο κορίτσι διασώθηκε στην επαρχία Χατάι.
Οι διασώσεις έφεραν στιγμές χαράς εν μέσω ζοφερών ημερών μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της Δευτέρας και έπειτα από έναν ισχυρό μετασεισμό λίγες ώρες αργότερα που προκάλεσε την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων. Μαζί με τους σχεδόν 26.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 80.000 τραυματίστηκαν και εκατομμύρια έμειναν άστεγοι.
Δεν είχαν όμως όλα αίσιο τέλος…
Οι διασώστες κατάφεραν να φτάσουν, τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ένα 13χρονο κορίτσι μέσα στα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι και το διασωλήνωσαν. Εξέπνευσε όμως προτού οι ιατρικές ομάδες προλάβουν να ακρωτηριάσουν ένα μέλος και να την απελευθερώσουν από τα ερείπια, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Hurriyet.
Παρότι οι ειδικοί λένε ότι οι παγιδευμένοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για μια εβδομάδα ή περισσότερο, οι πιθανότητες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες μειώνονται γρήγορα εν μέσω παγετού. Οι διασώστες στράφηκαν σε θερμικές κάμερες για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ζωής ανάμεσα στα ερείπια, σημάδι ότι οι εναπομείναντες επιζώντες μπορεί να είναι πολύ αδύναμοι για να καλέσουν βοήθεια.
Καθώς η βοήθεια συνέχιζε να φτάνει, μια ομάδα 99 μελών από την ομάδα ιατρικής βοήθειας του ινδικού στρατού άρχισε να περιθάλπει τους τραυματίες σε ένα προσωρινό νοσοκομείο στη νότια πόλη Ισκεντερούν, όπου το κεντρικό νοσοκομείο κατέρρευσε.
Ενας άνδρας ονόματι Σούκρου Τζανμπουλάτ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε αναπηρικό καροτσάκι, με το αριστερό του πόδι να έχει τραυματιστεί σοβαρά. Σφαδάζοντας από τον πόνο, είπε ότι είχε διασωθεί από την πολυκατοικία του που κατέρρευσε στην κοντινή πόλη Αντάκια λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας. Αφού όμως έλαβε τις πρώτες βοήθειες, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να λάβει την κατάλληλη θεραπεία για τα τραύματά του.
«Εθαψα (όλους όσους έχασα), μετά ήρθα εδώ», είπε ο Τζανμπουλάτ, μετρώντας τους νεκρούς συγγενείς του: «Η κόρη μου πέθανε, το αδελφάκι μου πέθανε, η θεία μου, η κόρη της και η γυναίκα του γιου της» που ήταν έγκυος 8,5 μηνών.
Αυτοσχέδια νεκροταφεία
Ενα μεγάλο αυτοσχέδιο νεκροταφείο ήταν υπό κατασκευή στα περίχωρα της Αντάκιας το Σάββατο. Εκσκαφείς και μπουλντόζες άνοιγαν λάκκους στο χωράφι στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης, καθώς κατέφθαναν συνεχώς φορτηγά και ασθενοφόρα φορτωμένα με μαύρες σακούλες. Στρατιώτες που όριζαν την κυκλοφορία στον πολυσύχναστο παρακείμενο δρόμο προειδοποίησαν τους οδηγούς να μην τραβούν φωτογραφίες.
Οι εκατοντάδες τάφοι, που απέχουν μεταξύ τους όχι περισσότερο από ένα μέτρο, σημαίνονται με απλές ξύλινες σανίδες τοποθετημένες κάθετα στο έδαφος.
Ενας εργαζόμενος στο υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί λόγω εντολών να μην κοινοποιηθούν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι περίπου 800 πτώματα μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο την Παρασκευή, την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, είπε, μέχρι και 2.000 άνθρωποι είχαν ταφεί στο σημείο.
«Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τα ερείπια τώρα είναι θαύμα αν επιζήσουν. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που βγαίνουν τώρα είναι νεκροί και έρχονται εδώ», είπε.
Οι θερμοκρασίες παρέμειναν κάτω από το μηδέν σε όλη την περιοχή και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καταφύγιο. Η τουρκική κυβέρνηση έχει διανείμει εκατομμύρια ζεστά γεύματα, καθώς και σκηνές και κουβέρτες, αλλά εξακολουθεί να αγωνίζεται να προσεγγίσει πολλούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Η τραγωδία της Συρίας
Η καταστροφή επιδείνωσε τα σοβαρά προβλήματα σε μια περιοχή που πλήττεται από τον 12ετή εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα και τους έχει αφήσει στο έλεος της διεθνούς βοήθειας. Οι μάχες εξανάγκασαν εκατομμύρια ακόμα να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία.
Η εμφύλια σύγκρουση έχει απομονώσει πολλές περιοχές της Συρίας και έχει περιπλέξει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Τα Ηνωμένα Εθνη δήλωσαν ότι η πρώτη αυτοκινητοπομπή με βοήθεια για τους σεισμόπληκτους πέρασε από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την αποστολή βοήθειας που είχε προγραμματιστεί πριν φτάσει η καταστροφή.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι στη Συρία έχουν μείνει άστεγοι έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ και η σύζυγός του επισκέφτηκαν τραυματισμένους σε νοσοκομείο στην παράκτια πόλη της Λατάκια, βάση υποστήριξης του Σύρου ηγέτη.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι ο Ασαντ και η σύζυγός του Ασμα επισκέφτηκαν την Ντούχα Νουράλα, 60 ετών, και τον γιο της Ιμπραήμ Ζακάρια, 22 ετών, που ανασύρθηκαν από τα ερείπια το προηγούμενο βράδυ στην κοντινή παραλιακή πόλη Τζαμπλέ.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έφτασε στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας το Σάββατο, φέρνοντας μαζί του 35 τόνους ιατρικού εξοπλισμού, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Σημείωσε ότι ένα άλλο αεροπλάνο που θα μεταφέρει επιπλέον 30 τόνους ιατρικού εξοπλισμού θα φτάσει τις επόμενες ημέρες.
Η Συριακή Πολιτική Αμυνα, γνωστή και ως «Λευκά Κράνη», που δραστηριοποιείται σε εδάφη που ελέγχουν οι Σύροι αντάρτες, δήλωσε το Σάββατο ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί».
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη βορειοδυτική περιοχή της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες έφτασε τις 2.166, σύμφωνα με τα «Λευκά Κράνη». Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη Συρία ανήλθε σε 3.553 το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της χώρας που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Πηγή: Associated Press
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr