Τουρκία – Σεισμός: Ο Αλτούν καταδικάζει τη «θανάσιμη παραπληροφόρηση»

Τουρκία – Σεισμός: Ο Αλτούν καταδικάζει τη «θανάσιμη παραπληροφόρηση»

«Ανεπιβεβαίωτες και ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάφορες ψηφιακές εφαρμογές έβλαψαν σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης κατά τον πρόσφατο σεισμό», είπε ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δηλώσεις για τη «θανάσιμη παραπληροφόρηση» έκανε σήμερα ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο εν μέσω της ανυπολόγιστης τραγωδίας στην Τουρκία μετά τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας.

«Πολλοί ντόπιοι και ξένοι ειδικοί επέστησαν την προσοχή στο μέγεθος και την πρωτοφανή φύση της καταστροφής που έχει βιώσει η Τουρκία. Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τους σεισμούς που ταρακούνησαν τη γη, αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής», σημείωσε ο Αλτούν.

«Ωστόσο, δυστυχώς, ένας άλλος κίνδυνος που απειλεί την ανθρώπινη ζωή συνοδεύει τη διαδικασία. Εχουμε δει από πρώτο χέρι ότι η παραπληροφόρηση θέτει σε κίνδυνο ακόμα και ζωές κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων έκτακτων περιστάσεων», συμπλήρωσε, καταδικάζοντας τα fake news που κυκλοφορούν, όπως λέει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ανεπιβεβαίωτες και ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάφορες ψηφιακές εφαρμογές έβλαψαν σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης κατά τον πρόσφατο σεισμό. Τόσο οι σεισμόπληκτοι όσο και όσοι εργάζονται ανιδιοτελώς στο πεδίο υπέφεραν πολύ από αυτό. Για παράδειγμα, αντιμετωπίσαμε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα χθες το βράδυ, όταν οι πολίτες αντιμετώπισαν ένα νέο τραύμα, ενώ προσπαθούσαν να εκκενώσουν την πόλη λόγω του ψέματος ότι “το φράγμα στο Χατάι κατέρρευσε και η πόλη θα πλημμυρίσει”, με αποτέλεσμα την αναστολή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης», τόνισε ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου.

«Σε όλη αυτή τη διαδικασία, παρατηρήσαμε ξεκάθαρα πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ενισχύουν την παραπληροφόρηση και ωθούν ακριβείς πληροφορίες στο παρασκήνιο. Επομένως, πρέπει όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση έναντι λογαριασμών και ατόμων που διαδίδουν παραπληροφόρηση.

Αυτές τις μέρες, αναγνωρίζουμε για άλλη μια φορά τη σημασία του να είμαστε ένα και ενωμένοι. Για άλλη μια φορά, εύχομαι να δείξει ο Αλλάχ έλεος στους συμπολίτες μας που απεβίωσαν και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Απευθύνω τις ευχές μου για καλή τύχη στη χώρα μας», ανέφερε ο Φαχρετίν Αλτούν.

Στον απόηχο του αποκλεισμού του Twitter

Οι δηλώσεις του διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έρχονται λίγες ημέρες μετά τον 12ωρο αποκλεισμό του Twitter στην Τουρκία, που ακολούθησε τη σφοδρή κριτική των πολιτών για την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην καταστροφή.

Η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου αναφορικά με τον ρυθμό των προσπαθειών ανταπόκρισης των αρχών.

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, μάλιστα, και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό της πρόσβασης στην πλατφόρμα αυτή, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και με την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, κάτι που οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως αυτή η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία.

«Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί σε ορισμένους λογαριασμούς υπήρχαν αναληθείς ισχυρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές και αναρτήσεις με δόλιους σκοπούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος προσπάθειες κλοπής χρημάτων με το πρόσχημα της συλλογής βοήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση. Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT