Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων κατηγορεί την Κίνα πως ένα πλοίο ακτοφυλακής της έστρεψε ένα λέιζερ «στρατιωτικών δυνατοτήτων» σε μέλη του πληρώματός της, προκαλώντας τους προσωρινή τύφλωση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, στόχος έγινε ένα σκάφος της που έπλεε σε αμφισβητούμενα ύδατα της Νότιας Κίνας, την περασμένη εβδομάδα. Το κινεζικό πλοίο έκανε «επικίνδυνους ελιγμούς» πλησιάζοντας σε απόσταση 137 μέτρων από το πλοίο των Φιλιππίνων, όπως καταγγέλλει η υπηρεσία με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό του Facebook, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν την πράσινη ακτίνα του λέιζερ.
Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στις 6 Φεβρουαρίου κοντά στην Αϊουνγκίν Σόαλ, γνωστή και ως Δεύτερη Ακτή Τόμας, στα νησιά Σπράτλι.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το πλοίο των Φιλιππίνων «εισήλθε στα ύδατα του υφάλου Ρενάι χωρίς την άδεια της κινεζικής πλευράς». «Το σκάφος του κινεζικού Λιμενικού υπερασπίστηκε την κυριαρχία και τη θαλάσσια τάξη για λογαριασμό της Κίνας, σύμφωνα με το δίκαιο της Κίνας και το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γουάνγκ Γουενμπίν, χωρίς να διευκρινίσει σε τι ενέργειες προέβη η κινεζική πλευρά.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, έκτασης 1,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, καθώς και τα περισσότερα νησιά σε αυτή την περιοχή, που περιλαμβάνει και τα νησιά Σπράτλι – ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από 100 μικρά νησιά και υφάλους, τα οποία διεκδικούν (εν μέρει ή και στο σύνολό τους) οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν.
Στο περιστατικό της 6ης Φεβρουαρίου, το πλοίο BRP Malapascua βρισκόταν σε αποστολή ανεφοδιασμού του σκάφους Sierra Madre όταν προκλήθηκε από το κινεζικό πλοίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φιλιππίνων.
«Το κινεζικό πλοίο έριξε το φως του πράσινου λέιζερ δύο φορές προς το BRP Malapascua, προκαλώντας προσωρινή τύφλωση στο πλήρωμά του στη γέφυρα. Το κινεζικό πλοίο έκανε επίσης επικίνδυνους ελιγμούς πλησιάζοντας περίπου 137 μέτρα», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Η σκόπιμη παρεμπόδιση των πλοίων της κυβέρνησης των Φιλιππίνων να παραδώσουν τρόφιμα και προμήθειες στο στρατιωτικό μας προσωπικό που επιβαίνει στο BRP Sierra Madre αποτελεί κατάφωρη περιφρόνηση και σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Φιλιππίνων σε αυτό το τμήμα της Δυτικής Θάλασσας των Φιλιππίνων».
Και άλλες καταγγελίες για χρήση λέιζερ
Κατά το παρελθόν έχουν γίνει και άλλες καταγγελίες για κινεζικά πλοία που φέρονται να στοχεύουν με λέιζερ πλοία και αεροσκάφη ξένων κρατών.
Τον Φεβρουάριο του 2022, η Αυστραλία είχε διαμαρτυρηθεί ότι ένα πολεμικό πλοίο της Κίνας «έριξε φως» σε ένα αυστραλιανό αεροσκάφος P-8A, ένα αεροπλάνο αναγνώρισης και ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς πετούσε πάνω από τη Θάλασσα Αραφούρα. Τότε η Κίνα είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Αυστραλίας.
Τον Μάιο του 2019, Αυστραλοί πιλότοι είχαν καταγγείλει ότι στοχοποιήθηκαν επανειλημμένως από λέιζερ κατά τη διάρκεια αποστολών πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Τον Ιούνιο του 2018, Αμερικανοί αξιωματικοί είχαν δηλώσει στο CNN ότι είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 20 ύποπτα περιστατικά με κινεζικά λέιζερ στον ανατολικό Ειρηνικό, από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018.
Πηγή CNN
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr