Η ηγεσία του Ιράν σε τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα

Η ηγεσία του Ιράν σε τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα

Μαζί με τον Ιρανό ηγέτη είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στην Κίνα πολλοί υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και ο κορυφαίος Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυπληθής ιρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της χώρας, Εμπραχίμ Ραΐσι, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα, από την Τρίτη ως την Πέμπτη, έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι που πραγματοποιεί στην Κίνα ο Ραΐσι (ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021), αλλά και η πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στην Κίνα έπειτα από 20 χρόνια.

Μαζί με τον Ιρανό ηγέτη είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν στην Κίνα: πολλοί υπουργοί (Εξωτερικών, Οικονομικών, Πετρελαίου, Εμπορίου κ.ά.), ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, ο κορυφαίος Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κ.ά.

Ραΐσι και Σι είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organisation – SCO), του οποίου πλήρες μέλος είναι πλέον και το Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Τεχεράνης – Πεκίνου είχαν «δοκιμαστεί» στη σκιά της συνόδου κορυφής Κίνας – αραβικών κρατών που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σαουδική Αραβία. Το Ιράν είχε τότε αντιδράσει ζητώντας εξηγήσεις από τον Κινέζο πρέσβη αναφορικά με κάποια από τα ανακοινωθέντα εκείνης της Συνόδου τα οποία είχε συνυπογράψει και η Κίνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του ο ιστότοπος South China Morning Post, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιχειρεί τώρα να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Τεχεράνη και γι’ αυτό προσκάλεσε την ιρανική ηγεσία στο Πεκίνο.

Στο επίκεντρο των σινοϊρανικών συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η 25ετής συμφωνία «συνολικής» συνεργασίας που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 2021, μια συμφωνία που μένει πια να αρχίσει να περνά σε φάση υλοποίησης.

Κατά τον πρώτο χρόνο της προεδρίας Ραΐσι, η Κίνα επένδυσε στην ιρανική οικονομία μόνο 162 εκατομμύρια δολάρια, λιγότερα δηλαδή από όσα είχε επενδύσει σε Τουρκία και Αφγανιστάν, σύμφωνα με ιρανικές πηγές.

Η Κίνα ξεχωρίζει, ωστόσο, ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν, με τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών για το τελευταίο δεκάμηνο να υπολογίζονται σε πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια (12,6 δισ. δολ. οι εξαγωγές του Ιράν στην Κίνα, και 12,7 δισ. δολ. οι εξαγωγές της Κίνας στο Ιράν).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι μία από τις χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της ισλαμικής δημοκρατίας. Παράλληλα, η Κίνα παρουσιάζεται να καλωσορίζει και την προοπτική της ένταξης του Ιράν στην ομάδα χωρών BRICS, στην οποία συμμετέχουν σήμερα η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είχε βάλει την υπογραφή της και στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, SCMP  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT