Σεισμός: Γιγαντιαία πρόκληση για Τουρκία και Συρία

Σεισμός: Γιγαντιαία πρόκληση για Τουρκία και Συρία

Στέγη και περίθαλψη στους πληγέντες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκίνηση σε παγκόσμια κλίμακα προκάλεσαν τα ρεπορτάζ για τις περιπτώσεις διάσωσης σεισμοπλήκτων που είχαν μείνει μια ολόκληρη εβδομάδα θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ύστερα από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Καθώς όμως τα ευτυχή περιστατικά ήταν μετρημένα στα δάχτυλα το τελευταίο εικοσιτετράωρο και η αυλαία των επιχειρήσεων διάσωσης ετοιμάζεται να πέσει, τα βλέμματα στρέφονται στις τεράστιες προκλήσεις της επόμενης ημέρας για την Αγκυρα και τη Δαμασκό.

Ενα αγόρι ηλικίας 13 ετών ανασύρθηκε ζωντανό χθες το απόγευμα στην επαρχία Χατάι, 182 ολόκληρες ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που γκρέμισε το σπίτι του. Τέσσερις ώρες νωρίτερα, σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει ζωντανό ένα εξάχρονο κορίτσι στην επαρχία Αντιγιαμάν, ενώ σχεδόν την ίδια στιγμή μια γυναίκα 70 ετών ξανάβλεπε το φως του ηλίου, αφού είχε περάσει 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια.
Οι διασώστες σταματούν…

Από το Χαλέπι της Συρίας, όπου βρέθηκε χθες, ο βοηθός γραμματέας του ΟΗΕ και επικεφαλής του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι η φάση της διάσωσης στις δύο χώρες «πλησιάζει προς το τέλος της», με την έμφαση να πέφτει τώρα στην παροχή καταλύματος, τροφίμων και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι ειδικά οι Σύροι «με το δίκιο τους αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι», καθώς η διεθνής κοινότητα δεν τους έχει προσφέρει μέχρι στιγμής την αναγκαία βοήθεια. 

Μέχρι χθες το απόγευμα οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τους σεισμούς στις δύο χώρες είχαν ξεπεράσει τις 37.000. Στην Τουρκία, η τελευταία καταγραφή ανέφερε 35.225 νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι είχαν διακομιστεί στα νοσοκομεία και πάνω από ένα εκατομμύριο στεγάζονταν σε προσωρινούς καταυλισμούς. Η κυβέρνηση της Δαμασκού, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, είχε ανακοινώσει 3.581 νεκρούς, ενώ ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στο ελεγχόμενο από αντικαθεστωτικούς αντάρτες βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Πλάι στα προβλήματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση Ερντογάν, έρχεται και η απειλή ενός νέου προσφυγικού κύματος σε μια χώρα η οποία ήδη φιλοξενεί 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση» ένα καινούργιο προσφυγικό κύμα. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, οι σεισμοί έθεσαν σε δοκιμασία τις σχέσεις ανάμεσα στους Τούρκους πολίτες και τους Σύρους πρόσφυγες. Τα προηγούμενα χρόνια το τουρκικό κράτος δαπάνησε περί τα 40 δισ. δολάρια για τη στέγαση, την παροχή εργασίας, περίθαλψης και εκπαίδευσης στους Σύρους πρόσφυγες, αλλά τα αρχικά γενναιόδωρα αισθήματα των Τούρκων άρχισαν να μεταστρέφονται προς την εχθρότητα λόγω της οικονομικής κρίσης. Μετά τους σεισμούς σημειώθηκαν περιστατικά βίαιης εκδίωξης προσφύγων από τις οικίες τους, ώστε να στεγαστούν στη θέση τους Τούρκοι.

Εκθεση της τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων εκτιμά ότι το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών θα ανέλθει σε 84,1 δισ. δολάρια. Πακιστανός επιχειρηματίας που ζει στις ΗΠΑ επισκέφθηκε την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και δώρισε ποσό 30 εκατ. δολαρίων, επιμένοντας να κρατήσει την ανωνυμία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT