Κινέζος αεροναυπηγός προώθησε πρόγραμμα κατασκοπείας

Κινέζος αεροναυπηγός προώθησε πρόγραμμα κατασκοπείας

Το 2022, ο δρ Γου και η ομάδα του σχεδίαζαν να απελευθερώσουν τρία αερόστατα μεγάλου υψομέτρου, προκειμένου να δημιουργήσουν «ιπτάμενο δίκτυο» μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 2019, ένας από τους κορυφαίους Κινέζους αεροναυπηγούς ανακοίνωσε ότι αερόστατο της επιστημονικής ομάδας του έφθασε σε υψόμετρο 20 χλμ. στην ατμόσφαιρα ταξιδεύοντας πάνω από όλο τον πλανήτη. Ο αεροναυπηγός Γου Ζε είχε πει τότε ότι το αερόστατο «Κυνηγός νεφών» αποτελούσε σημείο καμπής στην προσπάθεια ύψωσης κατευθυνόμενων αερόπλοιων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ικανών να προειδοποιούν εγκαίρως για επερχόμενες φυσικές καταστροφές, εξάρσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και για από αέρος παρακολούθηση. Η ανακοίνωση του δρος Γου το 2019, που είχε περάσει τότε απαρατήρητη, αποτελούσε μέρος φιλόδοξης κινεζικής επιχείρησης αξιοποίησης τέτοιων αερόστατων για κατασκοπεία. Ο δρ Γου φέρεται να υπήρξε κεντρικός παίκτης στην ανάπτυξη του προγράμματος αερόστατων.

Κινέζος αεροναυπηγός προώθησε πρόγραμμα κατασκοπείας-1Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπεϊχάνγκ, δρ Γου, έχει ιδρύσει ή είναι κύριος μέτοχος σε τουλάχιστον τρεις κινεζικές οικονομικές οντότητες, τις οποίες η Ουάσιγκτον τιμώρησε με κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την κρίση με το κινεζικό αερόπλοιο. Ο δρ Γου, που συμπληρώνει τα 66 έτη μέσα στον μήνα, έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό μαχητικών αεροσκαφών, έχει τιμηθεί για το έργο του από τον κινεζικό στρατό και υπήρξε πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μπεϊχάνγκ προτού αποφασίσει να επιστρέψει στην έρευνα.

Κινέζοι επιτελείς θεωρούν ότι η στρατόσφαιρα και τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας αποτελούν το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, με την Κίνα να επιδιώκει να επιβληθεί από νωρίς με καινοτόμο τεχνολογία και πρωτοποριακά υλικά. Το εγγύς διαστημικό περιβάλλον της Γης προσφέρει, σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές, καλή εναλλακτική λύση σε δορυφόρους και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ικανά να εντοπισθούν πιο εύκολα ή να δεχθούν επίθεση. «Τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας αποτελούν ήδη χώρο ανταγωνισμού μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων του 21ου αιώνα. Οποιος εξασφαλίσει το πλεονέκτημα, θα μπορεί να αποκτήσει την πρωτοβουλία κινήσεων στους πολέμους του μέλλοντος», έγραφε πέρυσι σε κινεζική επιστημονική επιθεώρηση ο αμυντικός αναλυτής Σι Χονγκ. Το αερόστατο που απελευθέρωσε τον Ιούλιο του 2019 ο δρ Γου ήταν μεγάλων διαστάσεων, με ύψος 110 μέτρων και βάρος πολλών τόνων, πολύ μεγαλύτερο από το αερόστατο που καταρρίφθηκε στα ανοικτά της Νότιας Καρολίνας. Το 2022, ο δρ Γου και η ομάδα του σχεδίαζαν να απελευθερώσουν τρία αερόστατα μεγάλου υψομέτρου, προκειμένου να δημιουργήσουν «ιπτάμενο δίκτυο» μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων. Το σύστημα θυμίζει το δίκτυο δορυφορικών πομπών Ιντερνετ Starlink της αμερικανικής εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ. Το δίκτυο Starlink έχει προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο στις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται τη ρωσική εισβολή.

Οι επιτυχίες του δρος Γου με αερόστατα δεν έχουν, πάντως, επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες επιστημονικές πηγές. Η πλειάδα βραβείων και στρατιωτικών μεταλλείων που διαθέτει ο δρ Γου δείχνει ότι απολαύει της εμπιστοσύνης του καθεστώτος και των ένοπλων δυνάμεών του. Ο δρ Γου και οι συνεργάτες του δεν κρύβουν επίσης τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, ανακοινώνοντας το 2021 τη μελλοντική είσοδο εταιρείας τους στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT