Σάρα Καντέμ: Η ιστορία της αυτοεξόριστης Ιρανής σκακίστριας

Σάρα Καντέμ: Η ιστορία της αυτοεξόριστης Ιρανής σκακίστριας

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περσικό της όνομα προφέρεται δύσκολα: Σαρασαντάτ Χαντεμαλσαριέχ. Η 26χρονη Ιρανή πρωταθλήτρια στο σκάκι αποτελεί έναν από τους τελευταίους κρίκους στη μακρά αλυσίδα των ανθρώπων που γνωρίζουν το μένος και την εκδίκηση του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Γεννηθείσα στις 10 Μαρτίου του 1997, ευρέως γνωστή είναι ως Σάρα Καντέμ, έχοντας ζηλευτούς τίτλους στο σκάκι σε παγκόσμιο επίπεδο (International Master και Woman Grandmaster).

Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε διεθνείς αγώνες σκάκι στο Καζακστάν, αποφάσισε να αγωνιστεί χωρίς χιτζάμπ – κάτι το υποχρεωτικό (από το καθεστώς) για τις Ιρανές ακόμα και εκτός χώρας.

Η Σάρα υπογράμμισε την υποκρισία, λέγοντας ότι πίσω από τις κάμερες καμία δεν φορούσε μαντίλα. Ήθελε, ωστόσο, να στείλει με την κίνησή της αυτή, μήνυμα συμπαράστασης στους εξεγερμένους κατά του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

Η απόφαση της συνάντησε τα αντίποινα της Τεχεράνης καθώς άμα τη επιστροφή της στα πάτρια, στο αεροδρόμιο κιόλας, την περιμένει ένταλμα σύλληψης.

Η λύση, μαζί με το σύζυγό της και το μόλις ενός έτους παιδί της, ήταν να αυτοεξορισθούν στη νότια Ισπανία.

Πλέον ζουν εκεί, μέσω «χρυσής βίζας» (κατόπιν αγοράς ακινήτου). Για ευνόητους λόγους δεν έχει αποκαλυφθεί το ακριβώς σημείο.

Τη συνάντησε μάλιστα ο Πέντρο Σάντσεθ στα τέλη του περασμένου μήνα. «Πόσα πολλά έμαθα από τη γυναίκα αυτή σήμερα, με ενέπνευσε», διεμήνυσε ο Ισπανός πρωθυπουργός – μία αν μη τι άλλο συμβολική κίνηση στήριξης εκ μέρους της Μαδρίτης.

Σάρα Καντέμ: Η ιστορία της αυτοεξόριστης Ιρανής σκακίστριας-1
Borja Puig de la Bellacasa/REUTERS


Το ίδιο διάστημα, μιλώντας στην El País, η Σάρα Καντέμ αποκάλυψε ότι φορούσε τη μαντίλα μόνο στα τουρνουά όταν υπήρχαν κάμερες κι επειδή εκπροσωπούσε το Ιράν.

«Με το χιτζάμπ, δεν είμαι εγώ, δεν νιώθω καλά και έτσι ήθελα να βάλω ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση», τόνισε και πρόσθεσε: «Έτσι αποφάσισα να μην το φοράω άλλο».

Μιλώντας στο BBC, κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έχει μετανιώσει, τώρα που η ζωή της έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Χωρίς δισταγμό είπε «όχι».

«Μου λείπει η οικογένειά μου, αλλά δεν θα έλεγα ότι μετανιώνω για την απόφαση. Εξακολουθώ να εκπροσωπώ το Ιράν – είμαι Ιρανή και ο λαός του Ιράν εξακολουθεί να με βλέπει ως Ιρανή».

«Δεν είμαι ακτιβίστρια και δεν έχω κανένα μήνυμα για ανθρώπους που διακινδυνεύουν τόσο πολύ. Οι άνθρωποι που διαδηλώνουν στους δρόμους εμπνέουν εμένα και τόσους άλλους», συμπλήρωσε, σε ένα μήνυμα ισορροπημένο, δηλωτικό του φόβου που σκιάζει κάθε ενέργεια της.

Σάρα Καντέμ: Η ιστορία της αυτοεξόριστης Ιρανής σκακίστριας-2
«Με το χιτζάμπ, δεν είμαι εγώ»/Reuters


Η Σάρα γεννήθηκε στις αρχές της άνοιξης του 97 – ένα μιλένιαλ κορίτσι της Τεχεράνης, μεγάλωσε παίζοντας τένις και μπάσκετ, αλλά τελικά επικράτησε η αγάπη και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της στο σκάκι, το οποίο γνώρισε στα 8 της χρόνια από έναν συμμαθητή της.

Το BBC την ρώτησε αν είχε σκεφτεί να συμμετάσχει και η ίδια στις διαδηλώσεις; «Ναι φυσικά», απάντησε. Αλλά ο μικρός της γιος, ο Σαμ, την κράτησε πίσω. «Έχω ευθύνες απέναντί του και σκέφτηκα ότι ίσως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την επιρροή μου με άλλους τρόπους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που παραβιάζει τους αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το 2020, ένα ουκρανικό αεροπλάνο που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης καταρρίφθηκε από, όπως αποδείχθηκε, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, οδηγώντας στο θάνατο 176 ανθρώπους. Πέρασαν τρεις μέρες πριν οι αρχές παραδεχτούν το λάθος τους.

Η Καντέμ δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σχεδίαζε να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα. Ουδέποτε ανέφερε την πτήση – αναγκάστηκε, ωστόσο, να υπογράψει μια ομολογία λέγοντας ότι η ανάρτησή της δεν εμπεριείχε τίποτα πολιτικό ως μήνυμα.

Την επόμενη φορά που πήγε στο αεροδρόμιο, κατασχέθηκε το διαβατήριο της, με την ίδια να θεωρεί ότι η καριέρα της είχε τελειώσει.

Ο σύζυγός της, Αρντεσίρ Αχμάντι, είναι σκηνοθέτης ταινιών και παρουσιαστής διαδικτυακών εκπομπών – έχει επίσης άμεση εμπειρία στο να βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ένα ντοκιμαντέρ του για το χιπ χοπ είχε ως αποτέλεσμα να ξυλοκοπηθεί και να φυλακιστεί για τρεις μήνες.

Σάρα Καντέμ: Η ιστορία της αυτοεξόριστης Ιρανής σκακίστριας-3
Η απόφαση της για αυτοεξορία ήταν κοινή με το σύζυγό της/Instagram

Τη μέρα που συνάντησε τον Ισπανό πρωθυπουργό, τα αισθήματα της ήταν γλυκόπικρα.

«Εκείνη την ημέρα εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης εις βάρος μας. Έτσι είχα ανάμεικτα συναισθήματα: με εκτιμούσαν σε αυτή τη χώρα – και στη δική μου χώρα, όπου είχε πετύχει πολλές επιτυχίες, εκδίδονταν εντάλματα σύλληψης».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT