Η «κεφαλή» των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης ήρθε αντιμέτωπη με «εσωτερική εξέγερση» σήμερα, όπως σχολιάζει το Politico, εξαιτίας των σχολίων που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επέκρινε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πολιτικοί εννέα κρατών καταδίκασαν τη στάση του Μπερλουσκόνι και αρκετοί διεμήνυσαν ότι θα μποϊκοτάρουν την επικείμενη συνάντηση των συντηρητικών στη Νάπολη, σε περίπτωση που παρευρεθεί ο Μπερλουσκόνι, όπως δήλωσαν στο Politico δύο άτομα με άμεση γνώση των γεγονότων.
Το σχόλιο του Μπερλουσκόνι
Ο 86χρονος Μπερλουσκόνι είναι θαυμαστής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και το κόμμα του, Forza Italia, ανήκει στην ευρύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Μέσα στο Σαββατοκύριακο προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις, όταν δήλωσε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης πως ο Ζελένσκι θα μπορούσε να έχει αποφύγει την εισβολή της Ρωσίας, αν δεν είχε επιτεθεί στις «δύο αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονμπάς» στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στον Ζελένσκι, ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι έκρινε «πολύ, πολύ αρνητικά τη συμπεριφορά αυτού του κυρίου».
Τα σχόλια αυτά εξόργισαν άλλα μέλη του ΕΛΚ (η επίσημη γραμμή του οποίου είναι η σταθερή υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας), προκαλώντας κρίση στο εσωτερικό της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της ΕΕ, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης των εθνικών αντιπροσωπειών του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, εκπρόσωποι από την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Ιρλανδία, την Τσεχία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο σηκώθηκαν όρθιοι και επέκριναν τα σχόλια του Μπερλουσκόνι, ζητώντας από τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ να τα καταδικάσει δημοσίως, όπως δήλωσαν οι άνθρωποι με γνώση όσων διαμείφθηκαν.
«Ο Πούτιν δεν χρησιμοποιεί μόνο το ανατολικό μέτωπο. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να ενεργοποιήσει όλους τους παράγοντες που μπορεί στο δυτικό μέτωπο», φέρεται να δήλωσε η Ράσα Γιουκνέβιτσκενε, ευρωβουλευτής από τη Λιθουανία. «Πολλές αντιπροσωπείες δεν θα πάνε στη Νάπολη αν ο Μπερλουσκόνι παρευρεθεί».
Άλλος ευρωβουλευτής συνέκρινε τον Μπερλουσκόνι με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ενώ ο Andrzej Halicki, επικεφαλής της πολωνικής αντιπροσωπείας, είπε πως είναι «απαράδεκτο» να παραμείνει ο Μπερλουσκόνι επικεφαλής της Forza Italia.
«Η εξέγερση δημιουργεί πονοκέφαλο για τον Βέμπερ», ο οποίος προσπαθεί να προσεγγίσει την κυβέρνηση της Μελόνι σε μια προσπάθεια να διευρύνει τη βάση του ΕΛΚ, ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2024, σχολιάζει το Politico. Η οργή για τον Μπερλουσκόνι προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις για το Forza Italia, το οποίο αποτελεί τη «γέφυρα» του ΕΛΚ προς την κυβέρνηση Μελόνι.
Βέμπερ: Δεν έχουμε πρόβλημα με το Forza Italia
Αν και εκπρόσωπος του Βέμπερ δεν έκανε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με τους ανθρώπους που έχουν άμεση γνώση των γεγονότων, ο Βέμπερ απάντησε λέγοντας: «Έχουμε πρόβλημα με τον Μπερλουσκόνι, αλλά όχι με το Forza Italia. Στην αυριανή συζήτηση στην ολομέλεια, θα είμαι απολύτως σαφής για τη θέση μας σχετικά με την Ουκρανία. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι οι δηλώσεις της Μελόνι ήταν πιο κοντά στις θέσεις μας από ό,τι του Μπερλουσκόνι».
Το γραφείο της Μελόνι έχει τονίσει ότι η Ρώμη υποστηρίζει την Ουκρανία.
Ο Βέμπερ δεν είπε αν η προγραμματισμένη συνάντηση στη Νάπολη θα πραγματοποιηθεί, ή αν θα παραστεί ο Μπερλουσκόνι.
Πηγή Politico
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr