Μπορέλ: Θα ζητήσουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεσολαβήσει για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Μπορέλ: Θα ζητήσουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεσολαβήσει για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Στις υπηρεσίες του Αντόνιο Γκουτέρες προσβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό την ειρήνευση

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σκοπεύει να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο για να σταματήσει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις επεσήμανε ότι «για να επιτύχουμε την ειρήνη, πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία στον στρατιωτικό τομέα περισσότερο από ό,τι έχουμε κάνει [ήδη]. Πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο και ταυτόχρονα να κάνουμε κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια. Αυτά δεν είναι αντιφατικά πράγματα. Πρέπει να ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τη [στρατιωτική] βοήθεια και τις διπλωματικές μας προσπάθειες. Πολύ σύντομα θα μπορώ να το συζητήσω στον ΟΗΕ και να ζητήσω από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ξεκινήσει, αν θέλει, τη διαδικασία της μεσολάβησης», είπε.

Στη δική της ομιλία στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα δέκατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη βούλησης για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις ούτε από τη Μόσχα ούτε από το Κίεβο.

Κατά το παρελθόν ο κ. Γκουτέρες έχει εκφράσει τη διάθεσή του και την ετοιμότητά του να μεσολαβήσει για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT