Βρετανικό υπ. Αμυνας: Ανεπαρκής η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού της Ρωσίας

Βρετανικό υπ. Αμυνας: Ανεπαρκής η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού της Ρωσίας

Οι Ρώσοι φέρονται να σπεύδουν να καταλάβουν εδάφη στα ανατολικά πριν την ουκρανική αντεπίθεση

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία αδυνατεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ενόπλων δυνάμεων για περισσότερα άρματα και πολεμικό εξοπλισμό ώστε να ενισχυθούν οι εκατοντάδες χιλιάδων που στέλνονται στο μέτωπο της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ημερήσια περίληψη των εξελίξεων στον πόλεμο από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Οπως επισημαίνει το Λονδίνο βασιζόμενο στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, «στις 9 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε αύξηση της παραγωγής ρωσικών τανκς κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο κατασκευής μηχανών μεταφοράς στο Ομσκ. Αυτό ακολούθησε πολλά δημόσια σχόλια του Προέδρου Πούτιν που παροτρύνει την αμυντική βιομηχανία να υποστηρίξει καλύτερα την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”».

Στην ανάρτησή του το βρετανικό υπουργείο υπενθυμίζει ότι «σε τηλεοπτική συνάντηση στις 12 Ιανουαρίου, ο κ. Πούτιν κατηγόρησε τον Ντένις Μαντούροφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία, ότι “χαζεύει”, ένα από τα εντονότερα δημόσια ξεσπάσματα του προέδρου από την έναρξη της εισβολής».

Εκτιμάται επομένως ότι «οι ανώτεροι Ρώσοι ηγέτες πιθανότατα γνωρίζουν ότι η στρατιωτική βιομηχανική παραγωγή του κράτους συνιστά μια κρίσιμη αδυναμία, που επιδεινώνεται από τον στρατηγικά και επιχειρησιακά λανθασμένο υπολογισμό της εισβολής στην Ουκρανία».

Ετσι, «η παραγωγή είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπολείπεται των απαιτήσεων του ρωσικού υπουργείου Αμυνας για την παροχή πόρων στην εκστρατεία της Ουκρανίας και την αποκατάσταση των μακροπρόθεσμων αμυντικών της απαιτήσεων».

Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουόλας, δήλωσε στον βρετανικό ραδιοσταθμό LBC το πρωί της Τετάρτης ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν νοιάζεται για τους ίδιους τους πολίτες του, και επιμένει να «αγνοεί την πραγματικότητα».

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο ο Αντρίι Γιουσόφ,  εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε  ότι το κύριο επιχειρησιακό έργο των Ρώσων εισβολέων σήμερα είναι η δράση στα ανατολικά της Ουκρανίας ώστε να προλάβουν την ουκρανική αντεπίθεση.

«Ο εχθρός έχει εφεδρείες, υπάρχει συσσωρευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ωστόσο, ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλημα με εξοπλισμό», επισημαίνει στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Βλέπουμε ότι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τα καθήκοντα που τους ανατίθενται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προσπάθειες», τονίζει, εξηγώντας πως «οι Ρώσοι κατανοούν ότι η συνέχιση της ουκρανικής αντεπίθεσης και οι επιχειρήσεις για την απελευθέρωση των εδαφών μας είναι αναπόφευκτες. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται και αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί».

«Γι’ αυτό ο εχθρός βιάζεται και τώρα συνεχίζει να κάνει ισχυρές επιθέσεις τόσο στο Βουγλεντάρ όσο και στο Μπαχμούτ, συνειδητοποιώντας ότι η επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων είναι αναπόφευκτη, προσπαθώντας να την εμποδίσει με συγκεκριμένο τρόπο», τόνισε ο κ, Γιουσόφ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ukrinform, σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τις ειδικές υπηρεσίες ορισμένων δυτικών χωρών, η Ρωσία συσσωρεύει μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προετοιμάζοντας μια μαζική επίθεση.

Πηγή: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας, LBC, Ukrinform

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT