Μαρία Πονομαρένκο: Η δημοσιογράφος που φυλακίστηκε για την ανάδειξη των δολοφονιών στη Μαριούπολη

Μαρία Πονομαρένκο: Η δημοσιογράφος που φυλακίστηκε για την ανάδειξη των δολοφονιών στη Μαριούπολη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρία Πονομαρένκο καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης για ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την επίθεση ρωσικών μαχητικών σε θέατρο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Το δικαστήριο στο Μπαρναούλ στη Σιβηρία την έκρινε ένοχη για διάδοση «ψευδών ειδήσεων», βάσει νόμων που θεσπίστηκαν με στόχο να καταπνίξουν κάθε διαφωνία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Αποκλείστηκε επίσης από τη δυνατότητα να ασκεί το επάγγελμα της δημοσιογράφου για πέντε χρόνια.

Η Πονομαρένκο συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο, λίγες εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό, επειδή ανάρτησε ότι ρωσικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει την επίθεση, μολονότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το είχε αρνηθεί.

Είναι μία ακόμα από τους Ρώσους αντιφρονούντες που φυλακίζονται επειδή επέκριναν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το BBC στο κείμενο του υπενθυμίζει ότι εκατοντάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν το θέατρο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Περίπου 1.200 άμαχοι αναζητούσαν καταφύγιο μέσα στο θέατρο όταν βομβαρδίστηκε από ρωσικά μαχητικά. Οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει αρχικώς ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά μια έρευνα του Associated Press ανέφερε ότι ο αριθμός πλησιάζει τους 600. Πολλά από τα πτώματα βρέθηκαν στο υπόγειο.

Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις και η διεθνής ομάδα παρακολούθησης του ΟΑΣΕ τόνισε ότι δεν βρήκε κάποια ένδειξη που υποστηρίζει τους ρωσικούς ισχυρισμούς, ότι ένα ουκρανικό τάγμα ανατίναξε το θέατρο.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η Μαρία Πονομαρένκο διέπραξε ποινικό αδίκημα που αφορά στην «εν γνώσει της διάδοση ψευδών πληροφοριών» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, έναν νόμο που εισήχθη αμέσως μετά την εισβολή.

Απευθυνόμενη στο δικαστήριο, τόνισε ότι σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσίας δεν είχε κάνει τίποτα κακό.

Αφού δήλωσε ότι είναι πατριώτισσα και αντιπολιτευόμενη ειρηνίστρια, ολοκλήρωσε την κατάθεση της λέγοντας: «Κανένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρό όσο πριν από την κατάρρευσή του».

Η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, που έχει δύο μικρά παιδιά, αντιμετώπισε προβλήματα ψυχικής υγείας στη φυλακή, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, και πέρυσι συνέκρινε τις συνθήκες της προφυλάκισής της με βασανιστήρια.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένας δημοτικός σύμβουλος της Μόσχας, ο Αλεξέι Γκορίνοφ, φυλακίστηκε για επτά χρόνια αφού βιντεοσκοπήθηκε να μιλάει κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, μια ομάδα εργασίας του ΟΗΕ ζήτησε την απελευθέρωσή του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κράτησή του ήταν αυθαίρετη και αντίκειται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον Δεκέμβριο, μια από τις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Ίλια Γασίν, καταδικάστηκε σε οκτώμισι χρόνια φυλάκισης για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον στρατό αφού δημοσίευσε στο YouTube την καταδίκη του για τη δολοφονία εκατοντάδων Ουκρανών αμάχων στην Μπούτσα.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT