ΗΠΑ-Κίνα: Πιθανό τετ α τετ Μπλίνκεν – Ουάνγκ

ΗΠΑ-Κίνα: Πιθανό τετ α τετ Μπλίνκεν – Ουάνγκ

Επαφές Μητσοτάκη στην 59η Σύνοδο Ασφαλείας για την προώθηση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η οξεία αντιπαράθεση με την Κίνα, οι φόβοι για νέα ρωσική στρατιωτική προέλαση στην Ουκρανία και το αδιέξοδο γύρω από το τουρκικό βέτο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα κυριαρχήσουν την ατζέντα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν κατά την εξαήμερη ευρωπαϊκή περιοδεία του αυτή την εβδομάδα. Ο Μπλίνκεν αναχώρησε χθες το βράδυ από την Ουάσιγκτον για συναντήσεις σε Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αμερικανός υπουργός εγκαινιάζει την ευρωπαϊκή του περιοδεία στη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου, όπου θα παραβρεθεί στο πλευρό της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Μεγάλη συζήτηση γινόταν τις τελευταίες ημέρες για ενδεχόμενη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, ο οποίος θα παρακολουθήσει και αυτός τη σύνοδο. Τέτοια συνάντηση δεν είχε, όμως, προγραμματιστεί μέχρι χθες το βράδυ. Εάν οι επικεφαλής της αμερικανικής και κινεζικής διπλωματίας συναντηθούν, έστω και στο περιθώριο της συνόδου, αυτές θα είναι οι πρώτες διμερείς συνομιλίες υψηλού επιπέδου μετά την αναβολή του ταξιδιού του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα, στον απόηχο της κρίσης με τα κινεζικά αερόστατα. Η σύνοδος έχει προσφέρει και κατά το παρελθόν ευκαιρίες επίδειξης διπλωματικής ισχύος από τις ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα. Λιγότερο από έναν μήνα μετά την ορκωμοσία του το 2021, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξιοποίησε τη σύνοδο του Μονάχου προκειμένου να ανακηρύξει την «επάνοδο των ΗΠΑ» στη διεθνή σκηνή, προϊδεάζοντας το κοινό για την πολιτική του απέναντι στην Κίνα με τη φράση: «Ο ανταγωνισμός με το Πεκίνο θα είναι σκληρός».

Πέρα από τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Κίνας, οι σύνεδροι θα εξετάσουν και το Ουκρανικό ενόψει της αναμενόμενης ρωσικής επίθεσης. Από το Μόναχο, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Τουρκία και στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Εκεί, θα επιθεωρήσει τις υποδομές ανθρωπιστικής βοήθειας και τις υπηρεσίες έκτακτων αναγκών στις σεισμόπληκτες περιοχές Τουρκίας και Συρίας. Ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί αμέσως μετά στην Αγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και άλλους αξιωματούχους. Μια από τις προτεραιότητες του Μπλίνκεν στην Αγκυρα θα είναι η άρση των αντιρρήσεων της τουρκικής κυβέρνησης στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θέλει να αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις επαφές του στην 59η Σύνοδο Ασφαλείας που αρχίζει σήμερα στο Μόναχο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου (16 γερουσιαστές και ένας βουλευτής) υπό τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ενώ παρόντες στη συνάντηση αναμένεται να είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Η συνάντηση μάλιστα γίνεται λίγα 24ωρα πριν από την έλευση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα, ενώ σήμερα το βράδυ θα απευθυνθεί στους Ελληνες της Γερμανίας σε εκδήλωση της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT