Qatargate: Διευρύνεται η έρευνα

Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή – Στοιχεία ότι θα εξέταζε την απόκτηση του Pegasus από το Μαρόκο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται η βελγική έρευνα για το Qatargate καθώς στο κάδρο των εισαγγελικών αρχών μπαίνουν δύο ακόμη ευρωβουλευτές, η Μαρία Αρένα και η Αλεσάντρα Μορέτι, σύμφωνα με διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της διαφθοράς, του ξεπλύματος και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Politico, στην κατοχή της οποίας περιήλθε το ένταλμα.

Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει, εξάλλου, πως ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φρανσέσκο Τζόρτζι, εξέταζαν το ενδεχόμενο να αναθέσουν είτε στην πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου είτε στον Κοτσολίνο τη διερεύνηση της απόκτησης του κακόβουλου λογισμικού Pegasus από το Μαρόκο, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το Μαρόκο ενδέχεται να χρησιμοποίησε το λογισμικό για να χακάρει την ισπανική κυβέρνηση.

Απόφαση για Παντσέρι

Xθες το βράδυ, αποφασίστηκε η συνέχιση της φυλάκισης τόσο του Παντσέρι όσο και της Καϊλή για δύο ακόμη μήνες, αφού απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής τους. «Οταν ένα πρόσωπο γίνεται σύμβολο και κρατείται συμβολικά επειδή είναι διάσημη ως αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, η υπόθεση δεν βγάζει νόημα», σχολίασε ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, επισημαίνοντας πως πλέον δεν υπάρχει η δικαιολογία της πιθανότητας καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή συνεργασίας. «Ζητήσαμε υπό όρους αποφυλάκιση και κατ’ οίκον περιορισμό. Οι συνθήκες φυλάκισής της είναι δύσκολες, η θέση της δεν είναι στη φυλακή Χάρεν, αλλά στο σπίτι με την 24 μηνών κόρη της». Σε ένα παράδειγμα που περιέχει το ένταλμα, οι Αρένα και Μορέτι εμφανίζονται να ενεργούν κατόπιν εντολής του Παντσέρι στη διάρκεια συνάντησης για πιθανό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κατάρ στα τέλη του 2021. Εκείνη την εποχή ο Παντσέρι δεν ήταν πλέον ευρωβουλευτής, ούτε συμμετείχε στη συνάντηση ο ίδιος, αλλά έδωσε οδηγίες σε πρώην συνεργάτη του, σε μια προσπάθεια άσκησης επιρροής στη διαμόρφωση του ψηφίσματος.

Στο μεταξύ, η Αρένα και η Μορέτι φέρεται πως ήταν μέλη της τετράδας μαζί με τον Κοτσολίνο και τον Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος επίσης συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Το σκάνδαλο έχει συγκλονίσει τις Βρυξέλλες, όπου οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια και γραφεία τον Δεκέμβριο του 2022, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ και το Μαρόκο διένειμαν χρηματικά ποσά και δώρα για να εξασφαλίσουν ευνοϊκή μεταχείριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτοτε το σώμα, το οποίο συχνά εγείρει ζητήματα ηθικής τάξης και κράτους δικαίου, έχει περάσει μια περίοδο ενδοσκόπησης και αναστοχασμού, καθώς οι ηγέτες του προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από όσους ενέχονται στην υπόθεση και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

Τα σχέδια και οι ταυτότητες των μελών του κουαρτέτου αποκαλύφθηκαν σε μηνύματα που εστάλησαν στον Παντσέρι από τον πρώην βοηθό του Τζουζέπε Μερόνι, ο οποίος εργαζόταν ακόμη στην ομάδα των σοσιαλιστών (S&D) εκείνη την εποχή. Ο Παντσέρι συνεργάζεται με τις Αρχές με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή. «Το Κατάρ λύθηκε», ανέφερε σε γραπτό μήνυμα ο Μερόνι στον πρώην προϊστάμενό του Παντσέρι, σύμφωνα με το ένταλμα. Μετά τη συνάντηση, ο πρώην ευρωβουλευτής έλαβε ενημέρωση για όσα συνέβησαν τόσο από την Αρένα όσο και από τον Τζόρτζι, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή στη φυλακή.

«Ανταλλαγή πληροφοριών»

«Μπορώ μόνο να πω ότι ήταν νόμιμη ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο της καθιερωμένης κοινοβουλευτικής πολιτικής δραστηριότητας», είπε ο Μερόνι απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Politico. Aπό την πλευρά της η Μορέτι, η ευρωβουλευτής που κατονομάζεται στο ένταλμα, διαψεύδει τις κατηγορίες. «Ουδέποτε ακολούθησα τις εντολές Παντσέρι, καμία απόφαση δεν συζητήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021». Σε αντίθεση με τις περιπτώσεις Κοτσολίνο και Ταραμπέλα, οι Αρχές δεν έχουν ζητήσει από την Ευρωβουλή άρση της ασυλίας Αρένα και Μορέτι, ένα βήμα απαραίτητο για την έρευνα ή την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT