Καταργούνται οι γυναικείες θέσεις πάρκινγκ στη Σεούλ

Καταργούνται οι γυναικείες θέσεις πάρκινγκ στη Σεούλ

Το μέτρο είχε θεσπιστεί το 2009, έπειτα από σειρά βίαιων εγκλημάτων σε υπόγειες θέσεις στάθμευσης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Δεκατέσσερα χρόνια αφότου εισήχθησαν στην καθημερινή ζωή της Σεούλ, τα πάρκινγκ αποκλειστικά για γυναίκες καταργούνται από τις Αρχές της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας. Το μέτρο, ενδεικτικό της μισογυνικής κουλτούρας στη χώρα, θεσπίστηκε το 2009 έπειτα από σειρά βίαιων εγκλημάτων σε υπόγεια πάρκινγκ της πόλης. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πλέον τέτοιου είδους περιορισμοί είναι περιττοί και μπορούν στο εξής να αποτελέσουν οικογενειακούς χώρους στάθμευσης.

Οι επικριτές των δημοτικών αρχών, πάντως, θεωρούν πως η ανάκληση του μέτρου επιβεβαιώνει απλώς την αντιφεμινιστική πολιτική στη Νότια Κορέα. Η 55χρονη Τσουνγκ Εουν Γιουνγκ ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα πάρκινγκ «επειδή αισθάνεται ασφαλής… ότι δεν υπάρχουν τόσο πολλοί επικίνδυνοι άνθρωποι εκεί γύρω». «Οποτε μπαίνω στο αυτοκίνητο πάντα κλειδώνω την πόρτα», είπε. Η κόρη της εξέφρασε την αγανάκτησή της που η μαμά της νιώθει απειλή. «Είναι περίεργο που καταργούν ένα μέτρο που έκανε τις γυναίκες να νιώθουν ασφαλείς. Δεν είναι και φοβερό. Μόνο κάποιες θέσεις προορίζονται για γυναίκες, δεν είναι δα και το μισό πάρκινγκ», σχολίασε.

Στη Σεούλ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τα πάρκινγκ με 30 και πλέον θέσεις είναι υποχρεωμένα να κρατούν το 10% για γυναίκες. Συνολικά δηλαδή 2.000 θέσεις από τις 16.640 προορίζονται για γυναίκες. Συνήθως βρίσκονται κοντά στην είσοδο, ώστε να μην είναι υποχρεωμένες να περπατούν μόνες τους πολλή ώρα στο σκοτάδι. Κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 πάνω από τα δύο τρίτα των βίαιων εγκλημάτων σε πάρκινγκ της πόλης ήταν σεξουαλικά: βιασμοί, σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις. «Είναι καιρός να σκεφτούμε τις οικογένειες», εξήγησε ο δήμαρχος της πόλης Σε Χουν, ο οποίος ήταν εκείνος που εισήγαγε το μέτρο. Οι νέες «οικογενειακές» θέσεις θα απευθύνονται σε εγκύους ή άτομα που έχουν μαζί τους παιδιά.

Βήματα πίσω

Η σημερινή κυβέρνηση έχει απομακρύνει τον όρο «ισότητα των δύο φύλων» από τη σχολική ύλη και προσπαθεί να καταργήσει το υπουργείο Ισότητας. Οι φεμινιστικές οργανώσεις εμφανίζονται απογοητευμένες από την υπόθεση των πάρκινγκ, αλλά ακόμη πιο ανήσυχες για τις γενικότερες τάσεις οπισθοχώρησης στο ζήτημα. Από την πλευρά του ο πιλότος Τσο Γιουνγκ γάε πιστεύει ότι οι γυναικείες θέσεις πάρκινγκ πρέπει να καταργηθούν, αλλά για τον αντίθετο λόγο, επειδή αποτελούν διάκριση σε βάρος… των ανδρών. «Να περπατά 100 μέτρα επιπλέον δεν είναι λόγος να αισθάνεται λιγότερο ασφαλής μια γυναίκα και αυτή τη στιγμή όλα τα πάρκινγκ είναι γεμάτα κάμερες».

Το γεγονός ότι οι γυναικείες θέσεις πάρκινγκ ήταν μακρύτερες και φαρδύτερες ερμηνεύθηκε από κάποιους πως ενισχύει το στερεότυπο πως οι γυναίκες δυσκολεύονται να παρκάρουν. Σύμφωνα με τις Αρχές, όμως, ο λόγος είναι πως συχνά οι γυναίκες πρέπει να βάλουν και να βγάλουν τα παιδιά από το αυτοκίνητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT