BBC: Πενταπλάσιοι οι θάνατοι στην Ουκρανία τις δύο τελευταίες εβδομάδες

BBC: Πενταπλάσιοι οι θάνατοι στην Ουκρανία τις δύο τελευταίες εβδομάδες

Το BBC κατάφερε να ταυτοποιήσει τα ονόματα 14.709 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, με βάση ανοιχτές πηγές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το BBC κατάφερε να ταυτοποιήσει τα ονόματα 14.709 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, με βάση ανοιχτές πηγές. Τις τελευταίες 14 ημέρες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων ήταν πενταπλάσιος από τα συνήθη εβδομαδιαία στοιχεία. Αυτό θα μπορούσε να είναι συνέπεια της επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία στο Ντονμπάς.

Οι επιβεβαιωμένες απώλειες άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ρωσικές πηγές ανέφεραν συστηματικά περίπου 250-300 θανάτους κάθε εβδομάδα. Τον Ιανουάριο, οι αριθμοί αυτοί διπλασιάστηκαν.

Αλλά γενικά, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου, η Ρωσική Υπηρεσία του BBC, μαζί με τη Mediazona (που αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως «ξένος πράκτορας») και μια ομάδα εθελοντών, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα 1.679 νεκρών, αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο αριθμό νεκρών ανά εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών απωλειών από την εισβολή στην Ουκρανία. Και μιλάμε μόνο για τα στοιχεία που μπορέσαμε να βρούμε και να επαληθεύσουμε από ανοιχτές πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι σίγουρα ακόμη μεγαλύτερος, γράφει το BBC.

Πιθανή μια «πιο αιματηρή» ρωσική επίθεση

Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανότητα μιας νέας ρωσικής επίθεση η οποία ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο αιματηρή. «Εάν λάβουμε υπόψη τους τωρινούς ρυθμούς θανάτων, η νέα επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου απώλειες ζωών και να οδηγήσει σε πλήρη καταρράκωση του ηθικού των ήδη αποκαρδιωμένων ρωσικών στρατευμάτων», σημειώνει ο Πίτερ Ντίκινσον από το Atlantic Council. 

«Αυτό θα δυσκόλευε πολύ τα πράγματα για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος θα βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πλήγμα στην πειθαρχία του που θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά την ικανότητά του να πραγματοποιεί επιθετικές επιχειρήσεις», προσθέτει ο ίδιος. 

Επιπροσθέτως, οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις βλέπουν το οπλοστάσιό τους να αδειάζει. Εχει χάσει περίπου τα μισά της άρματα μάχης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών. Κατά συνέπεια, η Ρωσία ανατρέχει σε αποθέματα όπλων από παλαιότερες εποχές, μεταξύ άλλων και της Σοβιετικής. Τα ρωσικά αποθέματα πυρομαχικών μειώνονται κατακόρυφα, αλλά το ίδιο ισχύει και για εκείνα της Ουκρανίας. 

Αργεί το τέλος του πολέμου

Ο πόλεμος, πάντως, δεν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του. Οι αναλυτές το αποδίδουν αυτό εν μέρει στην προσωπική αποφασιστικότητα -και τις αυταπάτες- του ίδιου του Πούτιν.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, παρά τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για στήριξη της Ουκρανίας, η αμερικανική κυβέρνηση επισημαίνει παράλληλα στην ουκρανική πλευρά ότι η βοήθεια που παρέχεται αυτή τη στιγμή ίσως να μην είναι δυνατό να παρέχεται στον ίδιο βαθμό και στο μέλλον, ειδικά αφότου ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων πέρασε στους Ρεπουμπλικανούς. 

«Θα συνεχίσουμε να τους επισημαίνουμε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά για πάντα», είπε ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην ουκρανική ηγεσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC (ρωσική υπηρεσία), Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT