Μπάιντεν: Με τη στρατηγική του 2020 στη μάχη του 2024

Μπάιντεν: Με τη στρατηγική του 2020 στη μάχη του 2024

Αρχίζει την άνοιξη την εκστρατεία επανεκλογής του ο Τζο Μπάιντεν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται για τη μάχη της επανεκλογής του, στις εκλογές του 2024, το επιτελείο του σχεδιάζει μια εκστρατεία από πολλές απόψεις παρόμοια με εκείνη του 2020. Είτε αντιμετωπίσει εκ νέου τον Ντόναλντ Τραμπ είτε έναν άλλο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, που θα μοιάζει με τον Τραμπ, ο πρόεδρος σχεδιάζει μια εκστρατεία, το νόημα της οποίας θα συνοψίζεται σε πέντε λέξεις: Η ικανότητα νικάει την τρέλα.

Το κατά πόσον θα καταφέρει να πουλήσει και πάλι στην κοινή γνώμη αυτή την κεντρική ιδέα αποτελεί πρόκληση, δεδομένου ότι το εκλογικό σώμα δεν στοιχίζεται πίσω του, ενώ τρέφει έντονο σκεπτικισμό λόγω της ηλικίας του. Οταν αρχίσει επίσημα την εκστρατεία του, κάτι που αναμένεται να γίνει αυτή την άνοιξη, ο Τζο Μπάιντεν θα είναι στα 81 του χρόνια, ο γηραιότερος πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ, με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας. Η οικονομία βελτιώνεται, αλλά παραμένει ασταθής, ενώ το κόμμα του τον υποστηρίζει δημοσίως, αλλά αγωνιά κατ’ ιδίαν. Και δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιον πολύ νεότερο από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η δεύτερη μάχη θα είναι δυσκολότερη από την πρώτη, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στην ένατη δεκαετία της ζωής του.

Οπως συμπεραίνουμε από συζητήσεις με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, εξωτερικούς συμβούλους, πολιτικούς συμμάχους και στελέχη των Δημοκρατικών στο πεδίο της χάραξης στρατηγικής, κεντρικός στόχος της καμπάνιας τους θα είναι να μην αποκτήσει η μάχη του 2024 χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του Μπάιντεν, αλλά να εξελιχθεί σε αναμέτρηση μεταξύ δύο προσώπων και στρατηγικών.

Από τη μια πλευρά, μας λένε όσοι υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση, θα έχουμε έναν ώριμο, έμπειρο ηγέτη, με φιλολαϊκούς νόμους στο ενεργητικό του, που θα βοηθήσουν να κερδηθούν ξανά από τους Δημοκρατικούς ψηφοφόροι της εργατικής τάξης. Από την άλλη, θα βρεθεί μια αντιπολίτευση με ιδεολογικές εμμονές, θεωρίες συνωμοσίας, εσωτερικές αντιθέσεις, αιχμάλωτη ενός ηγέτη που αντιμετωπίζει σωρεία δικαστικών ερευνών επειδή προσπάθησε να ανατρέψει το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής, εκλογικής αναμέτρησης.

Οσοι καταστρώνουν τη στρατηγική των Ρεπουμπλικανών ποντάρουν στο ενδεχόμενο εξάντλησης του προέδρου από μια κουραστική εκστρατεία, η οποία αυτή τη φορά δεν θα έχει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην προηγούμενη λόγω COVID. Σχεδιάζουν να τον εμφανίσουν ως γηραιό, αποτυχημένο ηγέτη, που ξοδεύει πάρα πολλά, ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού και είναι δέσμιος της Αριστεράς.

Ο Τζο Μπάιντεν θα προτιμούσε να έχει αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επαναλάβει εύκολα τη νίκη του 2020. Η δημοτικότητά του κινείται γύρω από το αναιμικό 43% και δύο πρόσφατες έρευνες, η μία της Washington Post και η άλλη του Harvard, εμφάνισαν τον Τραμπ να προηγείται κατά πολλές μονάδες. Επιπλέον, δεν αποκλείεται αντί του Τραμπ να κληθεί να αντιμετωπίσει τον 44χρονο Ρον ντε Σάντις ή την 51χρονη Νίκι Χέιλι, με την προεδρική εκλογή να αποκτά χαρακτηριστικά αναμέτρησης γενεών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT