Ουκρανία – δημοσκόπηση: Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη

Ουκρανία – δημοσκόπηση: Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη

Το 90% εμπιστεύεται τον Ζελένσκι. Σχεδόν δύο στους δέκα (17%) έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο στον πόλεμο, ενώ έξι στους δέκα (58%) θεωρούν «αδύνατη» την αποκατάσταση των σχέσεων με τους Ρώσους και τους Λευκορώσους.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη στον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το ουκρανικό ινστιτούτο Rating Group.

Παράλληλα, το 97% είπε ότι εμπιστεύεται τον στρατό (από 65% το 2019) και το 90% ότι έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 36% τον Ιανουάριο του 2022.

Σχεδόν δύο στους δέκα (17%) είπαν ότι έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο στον πόλεμο και έξι στους δέκα (58%) θεωρούν «αδύνατον» να αποκατασταθούν οι φιλικές σχέσεις με τους Ρώσους, αλλά με και τους Λευκορώσους – η χώρα των οποίων είναι σύμμαχος της Μόσχας.

Για το 22% η αποκατάσταση των σχέσεων θα μπορούσε να γίνει «σε 20 με 30 χρόνια», ενώ το 11% θεωρεί ότι θα γίνει νωρίτερα, σε «10 με 15 χρόνια».

Τα δύο τρίτα των Ουκρανών είπαν ότι επιδεινώθηκε η οικονομική κατάστασή τους, και πάνω από το ένα τρίτο (36%) έχασε τη δουλειά του.

Το ποσοστό των Ουκρανών που ζουν χωριστά από τους συγγενείς τους λόγω του πολέμου έχει μειωθεί σημαντικά, από 41% τον Μάρτιο του 2022 σε 21% έναν χρόνο αργότερα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.600 Ουκρανών από διάφορες περιοχές της χώρας, εκτός των κατεχόμενων εδαφών.

Σχεδόν 9 στους 10 επιθυμούν να ενταχθεί η χώρα τους στην Ε.Ε. (87%) και στο ΝΑΤΟ (86%). Τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την έναρξη του πολέμου, το 62% επιθυμούσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και το 30% διαφωνούσε. Τον Μάρτιο του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, η πλειονότητα των Ουκρανών διαφωνούσε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ (43% κατά έναντι 34% υπέρ), σύμφωνα με το Rating Group.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT