Δυτική Όχθη: Πεδίο μάχης η Ναμπλούς

Τρίωρη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και 16χρονος, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 100, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι νεκροί, ηλικίας από 16 έως και 72 ετών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εισβολής Ισραηλινών στρατιωτών στη Ναμπλούς. Από τη μεριά της, η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ διευκρίνισε ότι τοπικός επικεφαλής της στρατιωτικής της πτέρυγας βρήκε τον θάνατο από ισραηλινά πυρά. Τουλάχιστον 82 Παλαιστίνιοι νοσηλεύονταν χθες σε νοσοκομεία με τραύματα από σφαίρες, με ορισμένους από αυτούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ύστερα από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, το γραφείο Τύπου του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των θυμάτων και την επιχείρηση. «Οι δυνάμεις μας διεξήγαγαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις καταζητούμενοι ύποπτοι για ένοπλες επιθέσεις στη Δυτική Οχθη εξουδετερώθηκαν. Οι ύποπτοι σχεδίαζαν επιθέσεις στο άμεσο μέλλον», ανέφερε η ανακοίνωση του ισραηλινού επιτελείου.

Η ισραηλινή επιχείρηση διήρκεσε τρεις ώρες, σύμφωνα με ανταποκριτές δυτικών μέσων, με τους Ισραηλινούς να αποχωρούν λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι και ήταν η πιο αιματηρή μετά το 2005.

Η όξυνση της καταστολής στα Κατεχόμενα από την κυβέρνηση Νετανιάχου ευνοείται από τη διεθνή απάθεια.

Μεγάλη ένταση

Την ίδια στιγμή, στο χειρότερο σημείο τους βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ιδιαίτερα μετά την έξαρση βίας την Πρωτοχρονιά και την ακραία προκλητική στάση μελών της κυβέρνησης απέναντι στους Παλαιστινίους. Η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει την πολιτική όξυνσης που εγκαινίασε ο κεντρώος προκάτοχός του, με τη διενέργεια εδώ και ένα χρόνο μεγάλης κλίμακας «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».

Η πολιτική βίαιης καταστολής από μέρους του Ισραήλ, με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών την άνοιξη του 2022, δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική απέναντι στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Παρά τις δεσμεύσεις για πάταξη της τρομοκρατίας από τη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου, η κυριαρχούμενη από τον εθνικιστικό κυβερνητικό συνασπισμό Κνέσετ μοιάζει αδύναμη να δώσει πολιτική λύση. Από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό. Παράλληλα, η απάθεια της διεθνούς κοινότητας στην προκλητική πολιτική Νετανιάχου απέναντι στους Παλαιστινίους μεταφράζεται σε ενίσχυση της στρατιωτικής βίας στα Κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «Ανησυχούμε για την αύξηση των θανάτων πολιτών τις τελευταίες ημέρες, καλούμε και τις δύο πλευρές να απέχουν από πράξεις που αναζωπυρώνουν την ένταση στην περιοχή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT