Τουρκία: Διευρύνονται οι έρευνες για εργολάβους οικοδομών, καθώς ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται

Τουρκία: Διευρύνονται οι έρευνες για εργολάβους οικοδομών, καθώς ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 564 ύποπτοι, ενώ 160 έχουν συλληφθεί και πολλοί περισσότεροι εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα διευρύνει τις έρευνες για εργολάβους οικοδομών που θεωρούνται ύποπτοι για παραβίαση των προδιαγραφών ασφαλείας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τη στιγμή που ενισχύονται τα σχέδια για τη στέγαση των πληγέντων από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 564 ύποπτοι, ενώ 160 έχουν συλληφθεί και πολλοί περισσότεροι εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα. «Οι πόλεις μας θα χτιστούν στα σωστά μέρη, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε πιο γερές πόλεις. Ξέρουμε τι είδους δοκιμασία αντιμετωπίζουμε και θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτό» δήλωσε στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δεσμευτεί για την ανοικοδόμηση των κατοικιών εντός ενός έτους. 

Ο Σοϊλού σημείωσε πως έχουν στηθεί περίπου 313.000 σκηνές και ότι θα εγκατασταθούν 100.000 κοντέινερ στη ζώνη που επλήγη από τον σεισμό ώστε να φιλοξενηθούν οι άστεγοι. 

Πάνω από 50.000 οι νεκροί

Ο απολογισμός των νεκρών από τις σεισμικές δονήσεις αυξήθηκε  στην Τουρκία σε 43.556, δήλωσε τη νύχτα ο ΣΣοϊλού. Την ίδια ώρα, ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ανερχόταν, με βάση τα τελευταία διασταυρωμένα στοιχεία, σε 6.747.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, μετά τον πρώτο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 7.930 μετασεισμοί και περισσότερα από 600.000 διαμερίσματα και 150.000 εμπορικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές.

Ο υπουργός Πολεοδομίας, Μουράτ Κουρούμ, δήλωσε ότι 164.000 κτίρια, με περισσότερα από 530.000 διαμερίσματα, έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων για την κατασκευή νέων διαμερισμάτων στην πληγείσα περιοχή, πρόσθεσε ο Μ. Κουρούμ.

Η Τουρκία, εξάλλου, ξεκίνησε χθες πρόγραμμα προσωρινής υποστήριξης των μισθών και απαγόρευσε τις απολύσεις σε 10 πόλεις ώστε να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο του σεισμού που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας.

Ο ισχυρός σεισμός των 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια και άφησε άστεγους εκατομμύρια ανθρώπους.

Περίπου 865.000 άνθρωποι διαμένουν σε σκηνές και 23.500 σε κοντέινερ, ενώ 376.000 μένουν σε φοιτητικές εστίες και σε δημόσιους ξενώνες εκτός της πληγείσας ζώνης, δήλωσε ο Ερντογάν την Τρίτη.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT