Νέα έκρηξη βίας με νεκρούς στη Δυτική Οχθη

Νέα έκρηξη βίας με νεκρούς στη Δυτική Οχθη

Συνεχίζεται το κύμα βίας στην Κατεχόμενη Δυτική Οχθη μετά τον θάνατο 27χρονου Αμερικανο-ισραηλινού οδηγού από πυρά Παλαιστινίου κοντά στην Ιεριχώ το βράδυ της Δευτέρας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Συνεχίζεται το κύμα βίας στην Κατεχόμενη Δυτική Οχθη μετά τον θάνατο 27χρονου Αμερικανο-ισραηλινού οδηγού από πυρά Παλαιστινίου κοντά στην Ιεριχώ το βράδυ της Δευτέρας. Τη νύχτα της Κυριακής, δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν στην παλαιστινιακή κωμόπολη Χαουάρα, προκαλώντας τον θάνατο ενός Παλαιστινίου, πυρπολώντας κατοικίες και οχήματα Παλαιστινίων, σε αντίποινα για τη δολοφονία δύο Ισραηλινών αδελφών κοντά στη Ναμπλούς νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όλων των θυμάτων και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θέλουμε επίσης να καταδικάσουμε την τυφλή βία από μέρους εποίκων εναντίον Παλαιστίνιων πολιτών».

Εικόνες τηλεοπτικών συνεργείων από τους δρόμους της Χαουάρα έδειχναν δεκάδες καμένα αυτοκίνητα και κατεστραμμένα διώροφα κτίρια. Σε βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη γνησιότητα του οποίου επιβεβαίωσε το αμερικανικό δίκτυο NBC, Ισραηλινοί έποικοι εμφανίζονται να προσεύχονται γύρω από φλεγόμενο παλαιστινιακό κτίριο.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Χαουάρα τα πυρά των Ισραηλινών εποίκων σκότωσαν 37χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος προσπαθούσε να κλείσει την πόρτα της κατοικίας του, εκλιπαρώντας τους εποίκους να φύγουν ειρηνικά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι έποικοι αρνήθηκαν να δείξουν επιείκεια και άρχισαν να πυροβολούν, ενώ στις τάξεις τους βρίσκονταν και στρατιώτες. «Από όσα γνωρίζουμε, κανείς Ισραηλινός στρατιώτης ή συνοριοφύλακας δεν συμμετείχε στις ταραχές στη Χαουάρα», ανέφερε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Επίθεση Ισραηλινών στην παλαιστινιακή κωμόπολη Χαουάρα μετά τον θάνατο Αμερικανο-ισραηλινού από πυρά Παλαιστινίου κοντά στην Ιεριχώ.

Ανθρωποκυνηγητό

Δύο ακόμη κάτοικοι της παλαιστινιακής κωμόπολης τραυματίσθηκαν από την επίθεση του πλήθους, ένας από μαχαίρι και ο άλλος από χτυπήματα με σιδερόβεργα. Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεών του στην περιοχή της Ιεριχούς, με εκατοντάδες επιπλέον άνδρες και γυναίκες, στο πλαίσιο ανθρωποκυνηγητού με στόχο τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας των δύο εποίκων την Κυριακή και του Αμερικανο-ισραηλινού τη Δευτέρα.

Οι ισραηλινές αρχές απελευθέρωσαν χθες τους οκτώ υπόπτους που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν για τις επιθέσεις στη Χαουάρα και σε άλλα χωριά στην περιοχή της Ναμπλούς και της Ιεριχούς, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 400 έποικοι. Η Παλαιστινιακή Αρχή εκτιμά ότι 390 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν, 30 κατοικίες πυρπολήθηκαν και 100 αυτοκίνητα κάηκαν από εποίκους τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Σε μήνυμά του την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε τραγωδία τη δολοφονία των δύο εποίκων την Κυριακή, προειδοποιώντας όμως εναντίον κάθε πρωτοβουλίας αυτοδικίας. Ο Τσβίκα Φόγκελ, βουλευτής του ακραίου εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Ισχύς, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε: «Θεωρώ ότι όσα έγιναν στη Χαουάρα είναι ευχάριστα. Θα ήθελα να δω κάθε χωριό που παράγει τρομοκράτες να καίγεται». Η επίθεση στη Χαουάρα συνέπεσε με τις συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ιορδανίας με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στα Κατεχόμενα ενόψει του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Στη συνάντηση της Κυριακής στην Ακαμπα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση θα αναστείλει κάθε συζήτηση για νέους εποικισμούς για τους επόμενους τέσσερις μήνες και θα διακόψει τη χορήγηση αδειών δημιουργίας νέων εποικισμών για έξι μήνες. Τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης αμφισβήτησαν ήδη μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, που πρόσκεινται στο εποικιστικό κίνημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT