Μελόνι: Το μεταναστευτικό θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις

Μελόνι: Το μεταναστευτικό θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις

Επιστολή της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζ. Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Κομισιόν και στους ηγέτες της Ε.Ε.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιστολή που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε από τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση. «Είναι θεμελιώδες και επείγον να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα, ισχυρά και καινοτόμα μέτρα για την αντιμετώπιση και την αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων από τρίτες χώρες, με επείγουσες ειδικές πληρωμές προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε να συνεργαστούν ενεργά», ανέφερε στην επιστολή της.

Η Μελόνι ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rai ότι έστειλε την εν λόγω επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν το απόγευμα της Δευτέρας, μία ημέρα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη νότια Ιταλία. Το πλοίο που ναυάγησε μετέφερε πάνω από 200 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 60 εντοπίστηκαν πνιγμένοι, και είχε ξεκινήσει την πορεία του λίγες ημέρες νωρίτερα από τα παράλια της Τουρκίας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 12 παιδιά και ένα βρέφος. «Είναι ηθικό μας καθήκον να μην ξανασυμβούν ναυάγια σαν αυτό. Χωρίς αποφασιστικά βήματα η μεταναστευτική πίεση σύντομα θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις. Η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προκειμένου να μη θρηνήσουμε ξανά τον χαμό τόσων ανθρώπων. Το ζητούμενο δεν είναι να σταματήσουμε τη μετανάστευση προς την Ευρώπη, αλλά το να βάλουμε ένα φρένο στους διακινητές ανθρώπων. Πρέπει να αναπτύξουμε και να στηρίξουμε νόμιμους μεταναστευτικούς διαύλους και να κάνουμε σαφή διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT