Ιράν: Έρευνα για τις δηλητηριάσεις

Οι υποψίες πέφτουν σε φανατικούς στο Ιράν, που δεν θέλουν μαθήτριες στα σχολεία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξονυχιστική έρευνα για τις μυστηριώδεις δηλητηριάσεις μαθητριών σε αρκετές πόλεις διέταξε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, υποσχόμενος πλήρη ενημέρωση της κοινής γνώμης, ύστερα από αντιφατικές δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων, που δημιούργησαν ατμόσφαιρα σύγχυσης και ανησυχίας.

Στο διάστημα των τεσσάρων τελευταίων μηνών, εκατοντάδες μαθήτριες σε 30 σχολεία τεσσάρων πόλεων της χώρας εμφάνισαν συμπτώματα ναυτίας, ταχυκαρδίας ή περιέπεσαν σε λήθαργο. Αρκετές χρειάστηκε να νοσηλευτούν και ανέφεραν οσμές από μανταρίνι ή χλωρίνη, ενδείξεις που παραπέμπουν σε δηλητηρίαση από επιβλαβείς αναθυμιάσεις. Αρχικά οι Αρχές υποβάθμιζαν τη σημασία των συμβάντων, αλλά τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του Τύπου, ορισμένοι αξιωματούχοι μίλησαν ανοιχτά για το ενδεχόμενο επιθέσεων από φανατικούς ισλαμιστές, που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

Υποβάθμισαν το θέμα

Την Κυριακή, ο υφυπουργός Υγείας Γιούνες Παναχί δήλωσε ότι «ορισμένοι άνθρωποι ήθελαν να κλείσουν τα σχολεία, ιδιαίτερα τα σχολεία θηλέων». Ωστόσο ο προϊστάμενός του, υπουργός Υγείας, Μπαχράμ Εϊνολαχί, υποστήριξε ότι δεν εμπίπτει στα καθήκοντα του υπουργείου του να αποφανθεί «από πού προέρχεται αυτό το ήπιο δηλητήριο». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Ματζίντ Μιραχμαντί, επέμενε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση να υποβαθμίζει την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι «το 99% των περιπτώσεων προερχόταν από στρες και από τον ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγουν εχθρικά τηλεοπτικά κανάλια».

Ρήξη Βερολίνου – Τεχεράνης ύστερα από την απέλαση δύο Γερμανών διπλωματών.

Τα πρώτα κρούσματα δηλητηριάσεων μαθητριών εμφανίστηκαν τον Νοέμβριο στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κομ, γεγονός που ώθησε αρκετούς τρομοκρατημένους γονείς να αποσύρουν τις κόρες τους από τα σχολεία. Σε αντίθεση με το Αφγανιστάν, το Ιράν ουδέποτε γνώρισε απαγορεύσεις ως προς την εκπαίδευση των κοριτσιών, αντίθετα οι αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας την ενθάρρυναν. Ωστόσο ομάδες ακραίων φανατικών συχνά έχουν τη δική τους ατζέντα. Το 2014 εξτρεμιστές επιτέθηκαν βίαια εναντίον γυναικών στο Ισφαχάν, θεωρώντας ότι δεν ήταν ενδεδυμένες με αρκούντως συντηρητικό τρόπο. Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Ραϊσί ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να διερευνήσει πλήρως την υπόθεση, με τη συνδρομή των υπουργείων Υγείας και Πληροφοριών, υποσχέθηκε δε ότι τα πορίσματα της έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα. Στο μεταξύ, το Ιράν απέλασε δύο Γερμανούς διπλωμάτες, ανταποδίδοντας την απέλαση δύο Ιρανών διπλωματών από τη Γερμανία λόγω της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον Ιρανογερμανό Τζασμίντ Σαρμάντ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση που αγωνίζεται για την επαναφορά της μοναρχίας. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «αναμενόμενη, αλλά αστήρικτη» την απέλαση των δύο Γερμανών διπλωματών και εξέφρασε ανησυχίες για τις «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή, την παράδοση drones στον ρωσικό στρατό και τις πρόσφατες πληροφορίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εμπλουτισμένο ουράνιο

Την Τρίτη, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι ανιχνεύθηκαν μόρια εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 83,7% (μόλις κάτω από το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας) στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Φορντό. Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, θα επισκεφθεί αύριο την Τεχεράνη για να ζητήσει εξηγήσεις. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ Εσλαμί, δήλωσε ότι το ιρανικό ουράνιο δεν εμπλουτίζεται άνω του 60% και εκτίμησε ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια που ανιχνεύθηκαν στο Φορντό προήλθαν από «ακούσιες διακυμάνσεις» στη διαδικασία του εμπλουτισμού.

Καταθέτοντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Κόλιν Καλ, υποστήριξε ότι το Ιράν είναι σε θέση να παραγάγει ικανή ποσότητα σχάσιμου υλικού που απαιτείται για την κατασκευή ατομικής βόμβας εντός περίπου 12 ημερών, ενώ όταν υπογράφτηκε η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα χρειαζόταν έναν χρόνο. Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν πιστεύουν ότι η Τεχεράνη διαθέτει τεχνολογία που θα της επέτρεπε να μετατρέψει το σχάσιμο υλικό σε ατομική βόμβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT