Ένας χρόνος από την ιστορική ομιλία Σολτς στη Μπούντεσταγκ: Όσα δεν έγιναν

Ένας χρόνος από την ιστορική ομιλία Σολτς στη Μπούντεσταγκ: Όσα δεν έγιναν

Η πραγματικότητα των τελευταίων δώδεκα μηνών δεν ανταποκρίθηκε στις ρητορικές δεσμεύσεις της γερμανικής ηγεσίας, καθώς ο Σολτς στην πράξη δυσκολεύεται να φέρει αέρα ανανέωσης στη γερμανική αμυντική πολιτική.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από δώδεκα μήνες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέβηκε στο βήμα της Μπούντεσταγκ – του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου – από όπου εκφώνησε μια από τις πιο σημαντικές ομιλίες των τελευταίων δεκαετιών.

Ήταν συγκεκριμένα 27 Φεβρουαρίου του 2022, μόλις τρία 24ωρα έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς προανήγγειλε μια ιστορική στροφή (Zeitenwende) στη γερμανική εξωτερική πολιτική και στην άμυνα ως απάντηση στις τεκτονικές αλλαγές που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο εκείνης της ομιλίας του, ο Όλαφ Σολτς είχε ανακοινώσει: τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου 100 δισ. ευρώ για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, την πρόθεση να αρχίσει η Γερμανία να δίνει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα ανταποκρινόμενη έτσι στον σχετικό νατοϊκό στόχο, την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και την ενεργειακή απεξάρτηση της Γερμανίας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.  

Έναν χρόνο μετά, ο Γερμανός καγκελάριος επέστρεψε στο ίδιο βήμα για να ενημερώσει αναφορικά με την πρόοδο που έχει γίνει σε αυτό το μέτωπο. Σύμφωνα με τους FT ωστόσο, η πραγματικότητα των τελευταίων δώδεκα μηνών δεν ανταποκρίθηκε στις ρητορικές δεσμεύσεις της γερμανικής ηγεσίας, καθώς ο Σολτς στην πράξη δυσκολεύεται να φέρει αέρα ανανέωσης στη γερμανική αμυντική πολιτική.

Όσοι ήλπιζαν σε μια νέα πιο δυναμική γερμανική εξωτερική πολιτική που θα έκανε τη Γερμανία να αναλάβει ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις ανάλογο με την τεράστια οικονομική της δύναμη, έχουν μείνει απογοητευμένοι, γράφουν οι FT.

«Αυτός ο πόλεμος είναι μια πραγματικά βαθιά καμπή στην ιστορία μας και αυτό που κάνει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται […] Η εντύπωση που υπάρχει ότι ο καγκελάριος διστάζει, χρονοτριβεί και παίρνει αποφάσεις μόνο όταν πιέζεται», δήλωσε προ ημερών ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Ο Μερτς μάλιστα υπογράμμισε επικριτικά ότι «ο αμυντικός προυπολογισμός του 2023 έχει μειωθεί κατά 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2022».  

Οι υποστηρικτές του Σολτς σπεύδουν να τον υποστηρίξουν, υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις είναι τεράστιες, ότι μια πολιτική που είχε παγιωθεί εδώ και δεκαετίες δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε ολίγους μήνες και ότι οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις της Μπούντεσβερ δεν μπορούν ξαφνικά να καλύψουν τρύπες και κενά που είχαν δημιουργηθεί έπειτα από πολλά χρόνια περικοπών.   

Το ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε ανακοινώσει ο Σόλτς τον Φεβρουάριο του 2022, συστάθηκε τελικώς τον Μάιο της περασμένης χρονιάς. Από εκείνα τα 100 δισεκατομμύρια ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει πρακτικά ξοδευθεί ούτε ένα ευρώ, όπως αναφέρουν οι FT.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η πρώην υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, που θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί νωρίτερα και όχι τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Μπόρις Πιστόριους έχει, πια, πάρει τη θέση που είχε η Λάμπρεχτ στο τιμόνι του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας. Η κατάσταση ωστόσο στην οποία βρίσκονται σήμερα οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι χειρότερη από ό,τι ήταν πριν από δώδεκα μήνες, σύμφωνα με τους FT.

Σε περίπτωση πραγματικού πολέμου, τα αποθέματα πυρομαχικών της Γερμανίας θα εξαντλούνταν μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν αυτά τα κενά.  

Όσο για τον νατοϊκό στόχο της δαπάνης του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, και αυτόν στην πράξη η Γερμανία δεν πρόκειται να τον «πιάσει» τα επόμενα χρόνια καθώς θα έπρεπε να ξοδεύειε 10 δισεκατομμύρια ευρώ πιο πολλά κάθε χρόνο για αυτόν τον σκοπό όπως αναφέρει ο Πιστόριους.  

Ειδικοί όπως ο Ράφαελ Λος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (European Council on Foreign Relations) «βλέπουν» ωστόσο και άλλα προβλήματα στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν να κάνουν, πέρα από τις προμήθειες, με τη «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» και τη «γραφειοκρατία».

«Καταφέραμε περισσότερα από όσα πίστευαν οι περισσότεροι. Η Ουκρανία κατάφερε να απαντήσει στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, ενώ εμείς ενισχύσαμε την ενότητα και την πολιτική συνοχή της Ευρώπης», δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, μιλώντας σήμερα στη Μπούντεσταγκ. 

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι όντως έγιναν σημαντικά βήματα στα μέτωπα της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και της γερμανικής απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Από εκεί και πέρα ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πολλά που δεν έγιναν.  

Με πληροφορίες από FT, DW

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT