Έλι Σλάιν: Η 37χρονη αντι-Μελόνι που αλλάζει το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας

Έλι Σλάιν: Η 37χρονη αντι-Μελόνι που αλλάζει το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας

«Οι σκληροπυρηνικοί δεξιοί της Ιταλίας δεν θα μπορούσαν ούτε στα όνειρά τους να φανταστούν ευκολότερο στόχο από την Έλι Σλάιν», σχολιάζει το Politico. Προβληματισμός υπάρχει, ωστόσο, και στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια 37χρονη Ιταλοαμερικανίδα, που μεγάλωσε στην Ελβετία και εργάστηκε για τις προεκλογικές εκστρατείες του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, η Έλι Σλάιν, βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα στην ηγεσία των αντιπολιτευόμενου κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της Ιταλίας.   

Για πρώτη φορά στα ιταλικά χρονικά, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας έχουν στην ηγεσία τους γυναίκες. Η 37χρονη Σλάιν διαφέρει ωστόσο σε πολλά από την 46χρονη συντηρητική πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Η Έλι Σλάιν, μια πολιτικός ανοιχτά ομοφυλόφιλη, είχε στο παρελθόν, τα έτη 2008 και 2012, εργαστεί ως εθελόντρια για την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ. Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με το PD, από το οποίο αποχώρησε το 2015 επικαλούμενη πολιτικούς λόγους χωρίς όμως να εγκαταλείψει και την έδρα της στην ευρωβουλή. Το 2022 εξελέγη βουλευτής ξανά με το PD, και την περασμένη Κυριακή εξελέγη στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, επικρατώντας στην εσωκομματική ψηφοφορία έναντι του Στέφανο Μπονατσίνι. Πρόθεσή της: να καταστήσει το PD περισσότερο «ριζοσπαστικό» και πιο μαχητικό ως αντιπολίτευση απέναντι στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό των κομμάτων της δεξιάς και άκρας δεξιάς.

«Οι σκληροπυρηνικοί δεξιοί της Ιταλίας δεν θα μπορούσαν ούτε στα όνειρά τους να φανταστούν ευκολότερο στόχο από την Έλι Σλάιν», σχολιάζει το Politico. Δεν είναι μόνο ο σεξουαλικός προσανατολισμός της Σλάιν και η στάση της υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ που αποτελεί στόχο για την υπερσυντηρητική δεξιά. Το γεγονός ότι εκείνη μεγάλωσε στην Ελβετία, σε μεγαλοαστικό οικογενειακό περιβάλλον, είναι κάτι το οποίο σπεύδουν επίσης να χρησιμοποιήσουν εναντίον της, υποστηρίζοντας ότι εκείνη δεν μπορεί να μιλά για τις δυσκολίες των φτωχών εργαζομένων καθώς η ίδια δεν έχει γνωρίσει ποτέ της τέτοιες δυσκολίες.

«Η αιφνιδιαστική νίκη της Σλάιν εξέπληξε όχι μόνο τους αντιπάλους της αλλά και πολλούς εντός του κόμματός της. Υπάρχουν σοσιαλδημοκράτες που φοβούνται ότι η Σλάιν θα μπορούσε να μετατρέψει το PD, από το ευρύ προοδευτικό κόμμα που ήταν ιστορικά, σε μια πολύ πιο ριζοσπαστική σέκτα», σημειώνει το Politico.

Παράλληλα, κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά και με τη στάση της «πασιφίστριας» Σλάιν στο Ουκρανικό, φοβούμενοι ότι εκείνη μπορεί να αποκλίνει από τη μέχρι τώρα στάση του PD το οποίο έχει υποστηρίξει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.   

Με πληροφορίες από Politico, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT