Πρώτη συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ μετά τη ρωσική εισβολή

Πρώτη συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ μετά τη ρωσική εισβολή

Την πρώτη τους ολιγόλεπτη συνάντηση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Αντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του G20 στο Νέο Δελχί της Ινδίας

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησαν «στο πόδι» στο Νέο Δελχί, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου της ομάδας G20, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι η σχετικά σύντομη συζήτηση δεν είχε χαρακτήρα διαπραγμάτευσης ή επίσημης συνάντησης.

Από την πλευρά του, Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσε ότι η συζήτηση κράτησε κάτι λιγότερο από δέκα λεπτά και ότι ο Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Ρωσία να ακυρώσει την πρόσφατη απόφασή της για αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας ελέγχου των στρατηγικών πυρηνικών όπλων New Start. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπλίνκεν κατέστησε σαφές στον Λαβρόφ ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ενισχύει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί» και ότι η Μόσχα δεν πρέπει να τρέφει ελπίδες εξασθένησης της βοήθειας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Διατηρούμε πάντα την ελπίδα ότι οι Ρώσοι θα αλλάξουν στάση και θα είναι πρόθυμοι να εμπλακούν σε μια διπλωματική διαδικασία η οποία θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, αλλά δεν θα έλεγα ότι στο τέλος της σημερινής συνάντησης (με τον Λαβρόφ) δημιουργήθηκαν προσδοκίες ότι θα υπάρξει αλλαγή σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος. Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε χθες από τη Γενεύη ότι η χώρα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές αν δεν κάνει το ίδιο η Ουάσιγκτον και ότι αναγκάστηκε να αναστείλει την εφαρμογή της New Start γιατί οι Αμερικανοί παρέδιδαν στους Ουκρανούς πληροφορίες που τους επέτρεπαν να πλήξουν με drones βάσεις ρωσικών, στρατηγικών βομβαρδιστικών.

Πρώτη συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ μετά τη ρωσική εισβολή-1
 [EPA / INDIAN MINISTRY OF EXTERNAL AFFAIRS]

Εκκληση Σολτς στην Κίνα

Αιματηρή επίθεση ένοπλων Ουκρανών «σαμποτέρ» επί ρωσικού εδάφους καταγγέλλει ο Πούτιν, για προβοκάτσια κάνει λόγο το Κίεβο.

Οι διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στο Νέο Δελχί έληξαν χωρίς κοινό ανακοινωθέν λόγω ασυμφιλίωτων αντιθέσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στο Ουκρανικό. Στη διάρκεια της συνόδου, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα και τόνισε την ανάγκη ειρήνευσης στην Ουκρανία με τρόπο που να εξασφαλίζει την ασφάλεια όλων των πλευρών. Από το Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κάλεσε την Κίνα να μη στείλει όπλα στη Ρωσία και να ασκήσει πίεση στη Μόσχα για απόσυρση των στρατευμάτων της.

Αίσθηση προκάλεσε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε «τρομοκρατική επίθεση Ουκρανών σαμποτέρ» στη ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ένοπλοι εισβολείς άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος που μετέφερε πολίτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστεί ένα 11χρονο παιδί. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ έκανε λόγο για «κλασική προβοκάτσια», ενώ εκπρόσωπος της μυστικής υπηρεσίας του ουκρανικού στρατού υπονόησε ότι επρόκειτο για Ρώσους που «πήραν τα όπλα στα χέρια τους για να πολεμήσουν το καθεστώς Πούτιν».

Στο μεταξύ, μαίνονται οι μάχες στο Μπαχμούτ της επαρχίας Ντονέτσκ, με το ουκρανικό γενικό επιτελείο να αναφέρει ότι οι εχθρικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται και βομβαρδίζουν με καταιγιστικό ρυθμό την πόλη. Ο Γεβγκένι Πριγκοζίν, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner, ανέβασε στο Διαδίκτυο βίντεο που εμφανίζει άνδρες του να υψώνουν σημαία σε πολυώροφο κτίριο, κοντά στο κέντρο της πόλης. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν επιβεβαιώθηκε.

Πρώτη συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ μετά τη ρωσική εισβολή-2
Στην Ουκρανία μαίνονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί σε χωριά του Ντονέτσκ, ενώ οι Αρχές έχουν ζητήσει εκκενώσεις και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε πρόχειρα καταλύματα. [A.P.]

Μένει στο SPD ο Σρέντερ

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ παραμένει μέλος του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, καθώς κομματική επιτροπή διαιτησίας για πειθαρχικά ζητήματα απέρριψε πρόταση τοπικής οργάνωσης για τη διαγραφή του. Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής, ο 78χρονος Σρέντερ, γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τη Ρωσία και προσωπικά με τον Πούτιν, δεν παραβίασε καμία καταστατική αρχή του SPD. Καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 μέχρι το 2005, ο Σρέντερ σφυρηλάτησε μια ισχυρή σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία ανέλαβε διευθυντικές θέσεις στον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία Nord Stream και στην κρατική εταιρεία ενέργειας της Ρωσίας Rosneft. Χωρίς να καταδικάσει τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, ταξίδεψε στη Μόσχα τον περασμένο Ιούλιο και συναντήθηκε μαζί του, ενώ κατά την επιστροφή του δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT