Αλβανία: Αρνείται τις κατηγορίες διαφθοράς ο Ράμα

Αλβανία: Αρνείται τις κατηγορίες διαφθοράς ο Ράμα

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός δωροδόκησε Αμερικανό πράκτορα του FBI

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δωροδόκησε ή επέδειξε εύνοια σε πρώην ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού FBI αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα. Σε χθεσινή του ομιλία από το βήμα της βουλής, ο Ράμα είπε ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει «να εκμεταλλευθεί πολιτικά νομική διαδικασία στις ΗΠΑ, που δεν σχετίζεται με την Αλβανία, την κυβέρνησή μας ή εμένα προσωπικά».

Η αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος κατέθεσε αίτημα συζήτησης στο κοινοβούλιο για επαφές που φέρεται να είχε ο Ράμα με τον Τσαρλς Μαγκόνιγκαλ, πρώην ανώτατο στέλεχος της διεύθυνσης αντικατασκοπείας του FBI. Ο Μαγκόνιγκαλ αντιμετωπίζει δίωξη στις ΗΠΑ επειδή απέκρυψε επίσκεψή του το 2017 στην Αλβανία, μαζί με πρώην στέλεχος των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος φέρεται να τον δωροδόκησε με τουλάχιστον 225.000 δολάρια.

Ο Μαγκόνιγκαλ συναντήθηκε πολλές φορές με τον Ράμα, με τον Αμερικανό να συστήνει προσοχή στη χορήγηση αδειών εξόρυξης πετρελαίου στην Αλβανία από εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Ο Ράμα έχει παραδεχθεί τις συναντήσεις του με τον Μαγκόνιγκαλ, αλλά αρνείται κάθε κατηγορία ενεργητικής ή παθητικής δωροδοκίας, όπως και τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για εύνοια προς τον Αμερικανό.

«Η δίωξη της αμερικανικής εισαγγελίας δεν περιέχει καμία μομφή για τις συναντήσεις μου με τον Μαγκόνιγκαλ», είπε ο Ράμα στην ομιλία του από το βήμα της βουλής, διάρκειας 45 λεπτών. Ο Μαγκόνιγκαλ κατηγορείται επίσης ότι απασχολήθηκε έναντι αμοιβής από Ρώσο ολιγάρχη, παρότι ηγείτο έρευνας εις βάρος του Ρώσου. Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα και το αριστερό Κόμμα της Ελευθερίας του Ιλίρ Μέτα ζητούν εδώ και έναν μήνα την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για διαφθορά, σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και αστοχίες στην οικονομική πολιτική.

Η αντιπολίτευση έχει προγραμματίσει για σήμερα πανεθνική διαδήλωση μπροστά στη βουλή. Σήμερα αναμένεται επίσης και η απόφαση του εφετείου σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά τη δικαστική προσφυγή που κατέθεσε εναντίον της εκλογής του Μπερίσα ο προκάτοχός του, Λουλζίμ Μπάσα. Το 2021 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε την είσοδο του Μπερίσα και των συγγενών του στις ΗΠΑ, για «πράξεις διαφθοράς, που υπονόμευσαν τη δημοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT