Ουκρανία: Το Κίεβο έδωσε εντολή εκκένωσης πόλης που απελευθέρωσε πριν έξι μήνες

Ουκρανία: Το Κίεβο έδωσε εντολή εκκένωσης πόλης που απελευθέρωσε πριν έξι μήνες

Οι κάτοικοι του Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο, καλούνται να φύγουν προσωρινά από την πόλη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία ζήτησε από τους κατοίκους του Κουπιάνσκ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, να εγκαταλείψουν την πόλη τους, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ξαναπάρει την περιοχή που εγκατέλειψε πέρυσι.

Η στρατιωτική διοίκηση του Χαρκόβου προέτρεψε τις οικογένειες και τα άτομα «με περιορισμένη κινητικότητα» να φύγουν λόγω των «συνεχών» βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ρωσία είχε καταλάβει την πόλη, έναν σημαντικό κόμβο εφοδιασμού, στις αρχές της εισβολής πριν έναν χρόνο, με την Ουκρανία να την απελευθερώνει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το Κουπιάνσκ βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια του Μπαχμούτ, θέατρο αδυσώπητων ρωσο-ουκρανικών συγκρούσεων τους τελευταίους μήνες.

Στο Κουπιάνσκ, η Περιφερειακή Στρατιωτική Διοίκηση του Χαρκόβου δήλωσε ότι η εντολή εκκένωσης οφείλεται στην «ασταθή κατάσταση ασφαλείας» που προκλήθηκε από τον βομβαρδισμό της πόλης και των περιχώρων από τη Ρωσία.

Ανέφερε ότι σε όσους απομακρυνθούν θα παρασχεθεί βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης διαμονής, τροφής, ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής υποστήριξης. Αλλοι πολίτες επιτρέπεται επίσης να εγκαταλείψουν την περιοχή, πρόσθεσε. Η πόλη είχε προπολεμικό πληθυσμό περίπου 25.000 κατοίκων.

Ο δήμαρχος του Κουπιάνσκ, Αντρίι Μπεσέντιν, είπε στη βρετανική εφημερίδα Guardian: «Οι βομβαρδισμοί αυξάνονται και υπάρχουν περισσότερα θύματα, επομένως τώρα επικεντρωνόμαστε στην απομάκρυνση παιδιών και ατόμων με αναπηρίες».

Πρόσθεσε πως «ελπίζαμε ότι η απειλή θα εξαφανιζόταν μετά το φθινόπωρο και θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση όπως άλλες περιοχές. Ωστόσο το Κουπιάνσκ μπορεί ακόμα να προσεγγιστεί με πυροβολικό και οβίδες, επομένως πρέπει να δράσουμε έξυπνα και να σχεδιάσουμε μέχρι να έρθει η στιγμή που η πρώτη γραμμή θα απωθηθεί μακριά».

Το Κουπιάνσκ – που αποτελεί σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο – έχει γίνει μάρτυρας σκληρών μαχών από την έναρξη του πολέμου, με τη Ρωσία να παίρνει τον έλεγχο μέσα σε λίγες μέρες, από τις 27 Φεβρουαρίου 2022 και να καταλαμβάνει την πόλη για κάτι λιγότερο από επτά μήνες.

Τον Σεπτέμβριο οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης εν μέσω ταχείας αντεπίθεσης στα ανατολικά της χώρας που επέτρεψε σε αρκετές πόλεις να τεθούν ξανά υπό τη διοίκηση του Κιέβου.

Πηγή: BBC, The Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT