Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε δύο μέτωπα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε δύο μέτωπα

Σχεδόν περικυκλωμένο το Μπαχμούτ, μερική εκκένωση στο Κουπιάνσκ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταιγιστικές επιθέσεις, που κλιμακώνονται παρά το μεγάλο κόστος τους σε ζωές στρατιωτών, ο ρωσικός στρατός επιδιώκει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα εδαφικά κέρδη σε δύο μέτωπα, στο ανατολικό και το βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Ρώσοι στρατιώτες και μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας Wagner πολιορκούσαν και χθες το Μπαχμούτ της ανατολικής επαρχίας Ντονέτσκ, βομβαρδίζοντας τις τελευταίες οδούς ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων, στα δυτικά περίχωρα της πόλης. Με βίντεο που ανάρτησε στο Διαδίκτυο ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ντυμένος με στρατιωτική στολή ισχυρίστηκε ότι το Μπαχμούτ είναι «σχεδόν περικυκλωμένο» και ότι έχει απομείνει μόνο μία οδός διαφυγής στους υπερασπιστές του, κάλεσε δε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τους αποσύρει για να μη θυσιαστούν άσκοπα.

Το πρακτορείο Reuters, που έχει πολεμικούς ανταποκριτές στην περιοχή, ανέφερε ότι Ουκρανοί στρατιώτες εργάζονταν πυρετωδώς για να επισκευάσουν βομβαρδισμένους δρόμους και γέφυρες, πράγμα που φαίνεται να υποδηλώνει ότι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν άμεσα από την πόλη. Ωστόσο ο Ρόμπερτ Μπρόβντι, διοικητής μιας μονάδας drones που δρα στο Μπαχμούτ, δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έλαβε διαταγή από τους ανωτέρους του να αποσυρθεί το ταχύτερο.

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πούτιν, την επομένη της επίθεσης «σαμποτέρ» σε παραμεθόρια ρωσική περιοχή.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της επαρχίας Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, έδωσαν εντολή στις οικογένειες με παιδιά και άτομα περιορισμένης κινητικότητας να εγκαταλείψουν το Κουπιάνσκ, καθώς ο ρωσικός στρατός πλησιάζει και εντείνει τους βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης. Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Κουπιάνσκ τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, αλλά αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε κεραυνοβόλα αντεπίθεση και ανέκτησε τα χαμένα εδάφη στην επαρχία. Τους τελευταίους τρεις μήνες, όμως, οι Ρώσοι έχουν ανακτήσει την πρωτοβουλία και σε αυτό το μέτωπο, όπως διαπιστώνει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου πολέμου, όμως, αυξανόμενες δυσκολίες αντιμετωπίζει και η ρωσική πλευρά. Υστερα από σειρά θεαματικών επιθέσεων με ουκρανικά drones σε μεγάλο βάθος, εντός της ρωσικής επικράτειας, η Ρωσία αντιμετώπισε την πρώτη αιματηρή επίθεση κομάντος εντός συνόρων, στην παραμεθόρια επαρχία Μπριάνσκ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεκάλεσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει την ανησυχητική αυτή εξέλιξη και ζήτησε να ενισχυθούν τα «αντιτρομοκρατικά μέτρα». Οι Ουκρανοί επιμένουν να αρνούνται ότι είχαν οι ίδιοι ανάμειξη με την επίθεση και αφήνουν να εννοηθεί ότι επρόκειτο για Ρώσους αντάρτες που αντιτίθενται στον Πούτιν και τον πόλεμο.

Ερωτήματα για Σερβία

Ψυχρολουσία για τη Μόσχα αποτέλεσαν και τα δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ότι η Σερβία, μια χώρα με παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, έστειλε χιλιάδες ρουκέτες στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε από το Βελιγράδι να δώσει εξηγήσεις για το ζήτημα, τονίζοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή υπόθεση». Από την πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Μίλος Βούτσεβιτς διέψευσε ότι η χώρα του παρέδωσε όπλα στο Κίεβο, δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να μεταφέρθηκαν εκεί από ιδιωτικές εταιρείες τρίτων κρατών που τα είχαν αγοράσει.

10ετής κάθειρξη σε νομπελίστα

Ποινή κάθειρξης δέκα χρόνων επέβαλε δικαστήριο του Μινσκ στον Αλες Μπιαλιάτσκι, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος μόλις τον περασμένο Οκτώβριο τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για τη δράση του υπέρ της δημοκρατίας στη γενέτειρά του Λευκορωσία. Αντιφρονών στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης, ο 60χρονος, σήμερα, Μπιαλιάτσκι ίδρυσε τη μη κυβερνητική οργάνωση Viasna (Ανοιξη), η οποία έπαιξε ηγετικό ρόλο στην παροχή νομικής και οικονομικής βοήθειας σε πολιτικούς κρατούμενους. Στα τέλη του 2022, τουλάχιστον 1.446 Λευκορώσοι βρίσκονταν για πολιτικούς λόγους στις φυλακές. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν στη διάρκεια των μεγάλων συλλαλητηρίων μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τον επί τρεις δεκαετίες πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο για βία και νοθεία. Για «παρωδία δίκης» μίλησε  η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σημειώνοντας ότι «το καθεστώς του Μινσκ  πολεμά την κοινωνία των πολιτών με τη βία και τις φυλακίσεις. Είναι τόσο αναίσχυντο όσο και η υποστήριξη του Λουκασένκο στον πόλεμο του Πούτιν».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT