Πόλεμος χαρακωμάτων στην ανατολική Ουκρανία

Πόλεμος χαρακωμάτων στην ανατολική Ουκρανία

Πολύνεκρη τακτική Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με επιθέσεις πεζικού εναντίον οχυρωμένων θέσεων, χρησιμοποιούν οι Ρώσοι

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε στατικό πόλεμο χαρακωμάτων έχει εξελιχθεί η σύρραξη στην περιοχή της Μαρίνκα στην ανατολική Ουκρανία. Ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα χτυπούν με περιστροφικά πολυβόλα Gatling τα ουκρανικά χαρακώματα, ενώ το ρωσικό πυροβολικό βομβαρδίζει από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά και ομάδες ειδικών δυνάμεων προσπαθούν να διεισδύσουν πίσω από τις γραμμές των Ουκρανών αφού πέσει το σκοτάδι. Ισχυρά drones ίπτανται πάνω από το πεδίο της μάχης καταγράφοντας εικόνες υψηλής ευκρίνειας, ενώ μικρότερα τετρακινητήρια τέτοια αεροσκάφη απελευθερώνουν αυτοσχέδιες βόμβες πάνω από τα χαρακώματα.

Οι ρωσικές επιθέσεις περιλαμβάνουν κάποιες φορές τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, αλλά και κατά μέτωπον επιθέσεις πεζικού σε κύματα, με στόχο σύμπλεγμα χαρακωμάτων. Οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται, όμως, αποτελεσματικά, σταματώντας κάθε ρωσική επίθεση στη Μαρίνκα έξω από το Ντονέτσκ. Παρά τις σκληρές μάχες του χειμώνα, η Ρωσία έχει καταλάβει μόλις 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλο το μέτωπο από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών CSIS της Ουάσιγκτον. Οι καλά οχυρωμένες ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει ισχυρά πλήγματα στους Ρώσους. Η άμυνα, όμως, έχει και αυτή βαρύ κόστος.

Ανδρες της 79ης ουκρανικής αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας υπέστησαν βαριές απώλειες στις μάχες χαρακωμάτων της Μαρίνκα. Οι στρατιώτες δηλώνουν, όμως, έτοιμοι να πεθάνουν. Η 79η είναι επίλεκτη μονάδα, έχοντας στο ενεργητικό της μάχες κατά των Ρώσων στις στέπες, στα δάση και τα ερείπια ουκρανικών πόλεων. Σήμερα οι άνδρες της ταξιαρχίας έχουν ως αποστολή τους την άμυνα στην περιοχή της κατεστραμμένης κωμόπολης Μαρίνκα, 20 χλμ. από την πόλη του Ντονέτσκ.

Πόλεμος χαρακωμάτων στην ανατολική Ουκρανία-1
Ανδρες της 79ης ουκρανικής αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας υπέστησαν βαριές απώλειες στις μάχες χαρακωμάτων της Μαρίνκα. Η 79η είναι επίλεκτη μονάδα, έχοντας στο ενεργητικό της μάχες κατά των Ρώσων στις στέπες, στα δάση και τα ερείπια ουκρανικών πόλεων. Φωτ. Tyler Hicks / The New York Times  

Εχοντας αποτύχει να σπάσουν τις ουκρανικές γραμμές για σχεδόν ένα χρόνο, οι Ρώσοι υιοθέτησαν πρόσφατα νέα τακτική χρησιμοποιώντας μικρές μονάδες με στόχο την εκμετάλλευση ρηγμάτων στην ουκρανική άμυνα, σύμφωνα με ρωσικό εγχειρίδιο που βρέθηκε στην κατοχή αιχμαλώτων· διμοιρίες των 12 με 15 στρατιωτών χωρίζονται σε ομάδες των τριών ατόμων, οι οποίες υπό την κάλυψη ομοβροντίας διεισδύουν στα ουκρανικά χαρακώματα. Οι Ουκρανοί αποκαλούν αυτές τις ομάδες «κρέας».

Ουκρανοί στρατιώτες εξηγούν ότι οι Ρώσοι στέλνουν πρώτα κύμα πεζικάριων σε κατά μέτωπον επίθεση, αναμένοντας ότι θα σκοτωθούν. Ρώσοι ιχνηλάτες σημειώνουν την ίδια ώρα τις θέσεις των ουκρανικών πολυβολείων και εξαπολύουν μπαράζ όλμων και πυροβολικού. Το δεύτερο κύμα πεζικάριων προωθείται αμέσως μετά, προκειμένου να εισβάλει στα ουκρανικά χαρακώματα. Αυτή η τακτική θυμίζει εκείνες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Για να φθάσουν στην πρώτη γραμμή στη Μαρίνκα, οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να διασχίσουν δίκτυο χαρακωμάτων στα μετόπισθεν και να περάσουν μέσα από αντιαρματικές τάφρους και γκρεμισμένα κτίρια. Τα χαρακώματα έχουν τεθλασμένη μορφή, με τις στροφές και τις γωνίες τους να λειτουργούν σαν ασπίδες προστασίας για θραύσματα από βλήματα όλμων ή χειροβομβίδες. Δίχτυ και ξύλα αποκρύπτουν όσο το δυνατόν τις θέσεις βολής των Ουκρανών. Σε ήσυχες στιγμές, οι στρατιώτες απολαμβάνουν γεύματα από κονσέρβες και ταΐζουν τα αποκαλούμενα «ουκρανικά πολεμικά γατιά», αδέσποτες γάτες που βοηθούν στην εξάλειψη των αρουραίων.

Πέρα από τις μικρής κλίμακας επιθέσεις, το ρωσικό επιτελείο προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να διασπάσει την ουκρανική γραμμή άμυνας με πιο μεγάλες επιχειρήσεις, όπου συμμετέχουν ίλες αρμάτων και τεθωρακισμένα. Οι Ρώσοι προσπάθησαν να υπερφαλαγγίσουν τα ουκρανικά χαρακώματα προκειμένου να εξαπολύσουν «μαζική επίθεση», σύμφωνα με ανακοινωθέν της ταξιαρχίας προς τους άνδρες. Η ρωσική επίθεση απέτυχε, όμως, χάρη στη χρήση φορητών αντιαρματικών πυραύλων Javelin από τους Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές σε πολλά ρωσικά άρματα και τεθωρακισμένα – κάτι που καταγράφηκε σε βίντεο στρατιωτών της ταξιαρχίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT