ΝΑΤΟ: Επαφές Στόλτενμπεργκ για τη διεύρυνση

ΝΑΤΟ: Επαφές Στόλτενμπεργκ για τη διεύρυνση

Στη Στοκχόλμη ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ούγγροι βουλευτές φέρονται έτοιμοι να δεχθούν το σουηδικό αίτημα, με την Τουρκία να ανθίσταται

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Στη Σουηδία έφθασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να συμμετάσχει στο σημερινό συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., στο οποίο θα παρευρεθούν υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ενωσης.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ συναντήθηκε χθες με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, με τον οποίο συζήτησε τα επόμενα βήματα στην ενταξιακή διαδικασία της χώρας στη Συμμαχία. Συνάντηση είχε χθες ο κ. Στόλτενμπεργκ με τους επικεφαλής των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την ηγεσία των Πρασίνων και του Αριστερού Κόμματος να αρνούνται την πρόσκληση.

Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία Ούγγρων βουλευτών που επισκέπτεται τη Σουηδία ανακοίνωσε χθες ότι στηρίζει την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σουηδίας. Παρότι η Ουγγαρία μαζί με την Τουρκία ανθίστανται στο σουηδικό αίτημα ένταξης στη Συμμαχία, η ουγγρική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία άφησε να εννοηθεί ότι το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ούγγροι κοινοβουλευτικοί εξέφραζαν ενστάσεις για τη συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία επικαλούμενοι τα «κατάφωρα ψεύδη» της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών από την κυβέρνηση Ορμπαν στη Βουδαπέστη.

«Καταστήσαμε σαφές στους συνομιλητές μας ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και η πλειοψηφία των βουλευτών στηρίζουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βουδαπέστης, Ζάμπα Χέντε. Σύμφωνα με τον Αρον Εμιλσον, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Σουηδίας, η ουγγρική αντιπροσωπεία δεν έθεσε κάποιον όρο για την έγκριση του σουηδικού αιτήματος. «Μιλήσαμε για την ενδυνάμωση και βελτίωση των διμερών σχέσεων και την αμοιβαία κατανόηση για τις συνταγματικές μας παραδόσεις», είπε ο Εμιλσον μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο.

Την ίδια στιγμή, νέο αντιτρομοκρατικό νόμο αναμενόταν να ψηφίσει χθες το Κοινοβούλιο της Σουηδίας. Σύμφωνα με τον σουηδικό Τύπο, ο νέος νόμος θα βάζει στο στόχαστρό του τη χρηματοδότηση, την παροχή βοήθειας και την εξάπλωση τρομοκρατικών οργανώσεων. Η μετάβαση στο εξωτερικό, με στόχο την ένταξη ή την παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, θα στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα, με το νομοσχέδιο να τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Η Αγκυρα έχει θέσει όρο για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας τη λήψη μέτρων κατά της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK, αλλά και κατά της οργάνωσης του εξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται από το καθεστώς Ερντογάν ως εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Η Αγκυρα είχε ακυρώσει στα τέλη Ιανουαρίου προγραμματισμένη τριμερή σύνοδο Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με αφορμή την αδράνεια των σουηδικών αρχών στην καύση κορανίου έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη από τον Δανό ακροδεξιό ακτιβιστή Ράσμους Παλουντάν.

Συνομιλίες στις Βρυξέλλες

Οι συνομιλίες αναμενόταν να συνεχιστούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας. «Οι συνομιλίες και η διπλωματική ανταλλαγή είναι θετικά στοιχεία. Δεν εκτιμώ, όμως, ότι θα αλλάξουν τίποτα. Οι τουρκικές ενστάσεις δύσκολα θα ξεπεραστούν», λέει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του σουηδικού Διπλωματικού Ινστιτούτου, Κάλε Χόκανσον.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαίνεσε πρόσφατα τη Σουηδία για την τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής της νομοθεσίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Αγκυρα αναμένει ουσιαστικές πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό. «Ακούμε με χαρά τις σουηδικές δεσμεύσεις, αλλά δεν μας είναι δυνατόν την παρούσα στιγμή να δώσουμε το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όσο δεν έχουμε δει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ολοι βλέπουν ξεκάθαρα ότι η Σουηδία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της», είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Sabah. Το σουηδικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τον Νοέμβριο νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, τον οποίο η Αγκυρα χαρακτήρισε ανεπαρκή, υποχρεώνοντας τη Στοκχόλμη να καταθέσει νέα εκδοχή του νομοσχεδίου, που επρόκειτο να ψηφιστεί χθες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT