Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα υπερόπλα της επιστρατεύει η Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα υπερόπλα της επιστρατεύει η Ρωσία

Σαρωτικοί βομβαρδισμοί με χρήση υπερηχητικών πυραύλων και ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα τεράστιο κύμα βομβαρδισμών, που έπληξε υποδομές και κτίρια δέκα περιφερειών της Ουκρανίας, απάντησε η Ρωσία στις επιθέσεις που δέχθηκαν πρόσφατα παραμεθόριες περιοχές της και στην πεισματική αντίσταση των Ουκρανών που υπερασπίζονται το Μπαχμούτ και άλλες πόλεις του Ντονμπάς.

Οι σειρήνες των αντιαεροπορικών συναγερμών ξύπνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες τους κατοίκους του Κιέβου και πολλών άλλων αστικών κέντρων, από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά μέχρι τη Λβιβ στα δυτικά και από το Νντίπρο στο κέντρο της Ουκρανίας μέχρι την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Επιθέσεις από αέρος

Hταν το πρώτο κύμα βομβαρδισμών από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν οι Ρώσοι ανέστειλαν προσωρινά τις επαναλαμβανόμενες από αέρος επιθέσεις τους που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού γενικού επιτελείου Βαλέρι Ζαλούζνι, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε συνολικά 81 πυραύλους και οκτώ ιρανικής κατασκευής drones «καμικάζι». Κατά δήλωσή του, η ουκρανική αεράμυνα κατάφερε να καταστρέψει 34 πυραύλους και τέσσερα εχθρικά drones. «Το μόνο που μπορούν να καταφέρουν οι δυνάμεις κατοχής είναι να τρομοκρατήσουν τους αμάχους. Αλλά αυτό δεν θα τους βοηθήσει. Δεν θα αποφύγουν να λογοδοτήσουν για ό,τι έχουν κάνει», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την επίθεση «αποκαρδιωτική».

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των χθεσινών βομβαρδισμών είναι ότι οι Ρώσοι έριξαν στο πεδίο το βαρύ πυροβολικό τους, δηλαδή ορισμένα από τα πιο εξελιγμένα και πιο ακριβά οπλικά συστήματά τους. Σύμφωνα με το Κίεβο, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας έξι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal, οι οποίοι μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές. Δυτικά πρακτορεία αναφέρουν ότι η Ρωσία διαθέτει μόνο κάποιες δεκάδες πυραύλων Kinzhal, τους οποίους έχει εκθειάσει κατ’ επανάληψη ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει, προσώρας, αμυντικά συστήματα ικανά να τους αναχαιτίσουν.

Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream θα ήταν αδύνατο χωρίς την υποστήριξη ενός κράτους, επιμένει το Κρεμλίνο.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι έγινε χρήση των συγκεκριμέμων πυραύλων. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «μαζικό απαντητικό πλήγμα» στις επιθέσεις «τρομοκρατών» σε παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στόχοι των χθεσινών βομβαρδισμών ήταν βάσεις drones, εργοστασίων της πολεμικής βιομηχανίας και σιδηροδρόμων που μεταφέρουν όπλα και στρατεύματα. Από την πλευρά του Κιέβου ανακοινώθηκε ότι ο ρωσικός βομβαρδισμός είχε ως συνέπεια να τεθεί για μερικές ώρες εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Οι τεχνικοί που το λειτουργούν αναγκάστηκαν να ενεργοποιήσουν το εφεδρικό σύστημα παροχής ενέργειας, που καταναλώνει ντίζελ, για να αποφευχθεί η επαπειλούμενη τήξη των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η κρατική υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ρωσίας Rosenergoatom, που επιτηρεί το εργοστάσιο, καθώς αυτό τελεί υπό ρωσική κατοχή, υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε απειλή ή κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος» και ότι «οι ειδικοί εργάζονται στον σταθμό με επαγγελματισμό». Ωστόσο, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, ήταν πιο ανήσυχος. «Κάθε φορά ρίχνουμε το ζάρι. Κι αν συνεχίσουμε να το κάνουμε, ξανά και ξανά, κάποια μέρα θα ξεμείνουμε από τύχη», δήλωσε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από τα ρεπορτάζ αμερικανικών και γερμανικών Μέσων που απέδωσαν σε ομάδα «φιλοουκρανών», χωρίς κάλυψη από την κυβέρνηση του Κιέβου, το πολύκροτο σαμποτάζ στους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream. Σχολιάζοντας το εν λόγω σενάριο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως κάποιος δρ Κακός οργάνωσε την επίθεση. Ηταν ένα δύσκολο έργο, για το οποίο θα ήταν ικανή μόνο μια καλά οργανωμένη, κρατική υπηρεσία». Ο Ρώσος αξιωματούχος επανήλθε στην αξίωση της Μόσχας για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, στην οποία θα συμμετάσχει και η ρωσική πλευρά.

Σουηδικός νόμος

Στη Στοκχόλμη, η κυβέρνηση της Σουηδίας κατέθεσε νέο νομοσχέδιο για την τρομοκρατία, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα πιέζει για πιο σκληρή στάση των σουηδικών αρχών έναντι των Κούρδων «τρομοκρατών» και απειλεί να δεχθεί μόνο την είσοδο της Φινλανδίας και όχι των Σουηδών, οι οποίοι κατέθεσαν αίτημα ένταξης ταυτόχρονα με τους γείτονές τους.

Ζελένσκι καλεί Μακάρθι 

Πρόσκληση στον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, να επισκεφθεί την Ουκρανία απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν το σώμα, εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τη συνέχιση της οικονομικής και της στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα του. Στη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε: «Ο κ. Μακάρθι πρέπει να έρθει εδώ, να δει πώς δουλεύουμε, τι μας έχει κάνει ο πόλεμος και ποιοι πολεμούν. Και ύστερα ας βγάλει τα συμπεράσματά του». Προτού εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής, ο Μακάρθι είχε δηλώσει ότι δεν εννοεί να υπογράφει «λευκές επιταγές» για την Ουκρανία. Σε αυτή τη θέση του επέμεινε και όταν ρωτήθηκε για την πρόταση που του απηύθυνε ο Ζελένσκι. «Θα είμαι πολύ σαφής: όχι λευκές επιταγές. Εντάξει; Επομένως, από αυτή τη σκοπιά, δεν είναι ανάγκη να πάω στην Ουκρανία, θα συνεχίσω να ενημερώνομαι». Πάντως ο Ζελένσκι δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το αμερικανικό Κογκρέσο για τη «διακομματική συναίνεση» γύρω από τη βοήθεια στη χώρα του.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT