Το πρώτο μπαράζ πυραύλων της Ρωσίας σε ουκρανικές πόλεις εδώ και εβδομάδες αντιμετωπίστηκε με σθένος αλλά και αποτροπιασμό για τη στόχευση αμάχων, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Μπαχμούτ στα ανατολικά συνέχισαν να εμποδίζουν τις ρωσικές προσπάθειες να σημειώσουν πρόοδο.
Το μπαράζ πριν από την αυγή της Πέμπτης σκότωσε τουλάχιστον εννέα πολίτες και διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές πόλεις, αλλά υπήρξε ανακούφιση ότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος καταστροφικής κατάρρευσης στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση έπειτα από μια προσωρινή αποσύνδεση από το ουκρανικό δίκτυο.
Το Κίεβο ανέφερε ότι η αεράμυνά του κατέρριψε πολλά drones και πυραύλους κατά τη διάρκεια του κύματος επιθέσεων, αλλά είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επίσης έξι υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Kinzhal, τους οποίους δεν έχουν τρόπο να σταματήσουν.
Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal –«στιλέτο» στα ρωσικά– στην επίθεση της Πέμπτης.
Τα μαζικά πλήγματα σε στόχους μακριά από το μέτωπο ήταν το πρώτο τέτοιο κύμα από τα μέσα Φεβρουαρίου, διακόπτοντας την ηρεμία των αεροπορικών επιδρομών κατά πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας που ξεκίνησε η Ρωσία πριν από πέντε μήνες.
«Μόνο αμάχους μπορούν να τρομοκρατήσουν»
«Οι κατακτητές μπορούν μόνο να τρομοκρατήσουν τους αμάχους. Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αλλά δεν θα τους βοηθήσει. Δεν θα αποφύγουν την ευθύνη για όλα όσα έχουν κάνει».
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είπε ότι πραγματοποίησε «μαζικό χτύπημα αντιποίνων» για τη διασυνοριακή επιδρομή την περασμένη εβδομάδα και ισχυρίστηκε ότι έπληξε όλους τους επιδιωκόμενους στόχους της Μόσχας, καταστρέφοντας βάσεις drones, διαταράσσοντας τους σιδηροδρόμους και καταστρέφοντας εγκαταστάσεις που κατασκευάζουν και επισκευάζουν όπλα.
Οι πύραυλοι σκότωσαν αμάχους στη Λβιβ, στα δυτικά, και στο Ντνίπρο, στα κεντρικά της χώρας, ενώ το ρωσικό πυροβολικό σκότωσε επίσης τουλάχιστον τρεις ανθρώπους στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της χώρας.
Η Μόσχα λέει ότι τέτοια χτυπήματα έχουν σκοπό να μειώσουν τη μαχητική ικανότητα του Κιέβου. Η Ουκρανία λέει ότι οι αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν στρατιωτικό σκοπό και έχουν στόχο να βλάψουν και να εκφοβίσουν τους αμάχους, κάτι που αποτελεί έγκλημα πολέμου.
Στο Κίεβο, μια γυναίκα στάθηκε έξω από το κατεστραμμένο διαμέρισμά της, κρατώντας ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά της, ενώ εξέφραζε την οργή της για τη Ρωσία μετά την επίθεση.
«Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό; Πώς είναι δυνατόν; Δεν είναι άνθρωποι αυτοί», είπε η Λουντμίλα, 58 ετών, έπειτα από μια νύχτα κατά την οποία οι σειρήνες ηχούσαν επί επτά ώρες.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ολεγκ Ζντάνοφ είπε ότι η αποτυχία της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών να εντοπίσει στρατιωτικούς στόχους οδήγησε στο «Σχέδιο Β – απογοήτευση του πληθυσμού».
«Γι’ αυτό χτύπησαν τις ενεργειακές υποδομές, το πιο αδύναμο σημείο, την ηλεκτρική ενέργεια, τη θέρμανση, το νερό», είπε ο Ζντάνοφ στο YouTube.
«Και δείχνουν να μην μπορούν να αλλάξουν τη στρατηγική τους με την ιδέα ότι –είτε επιτυγχάνουν είτε όχι– αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα πει “φτάνει, τα παρατάμε”. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί».
Υπερηχητικοί πύραυλοι
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι το μπαράζ ήταν «καταστροφικό» και η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρέχει στο Κίεβο δυνατότητες αεράμυνας.
Ωστόσο, η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει μερικές δεκάδες Kinzhal, οι οποίοι πετούν κατά πολύ περισσότερο από την ταχύτητα του ήχου και είναι κατασκευασμένοι για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές με βεληνεκές άνω των 2.000 χλμ. Στις ομιλίες του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαφημίζει τακτικά τους Kinzhal ως όπλο για το οποίο το ΝΑΤΟ που υποστηρίζει το Κίεβο δεν έχει απάντηση.
Οι πυραυλικές επιθέσεις διέκοψαν για λίγο την τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, αποκόπτοντάς τον από το δίκτυο και αναγκάζοντάς τον να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο ντίζελ έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψει την κατάρρευση. Αργότερα επανασυνδέθηκε με το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, όπως δήλωσε η εταιρεία Ukrenergo.
Το εργοστάσιο, το οποίο κατέχει η Ρωσία από τις αρχές του πολέμου, βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή και οι δύο πλευρές έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν για ενδεχόμενο καταστροφής. Η Μόσχα δηλώνει ότι το εργοστάσιο είναι ασφαλές.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, προέβη σε φορτισμένη έκκληση για ζώνη προστασίας γύρω από το εργοστάσιο.
«Κάθε φορά είναι σαν να παίζουμε ζάρια. Και αν επιτρέψουμε αυτό να συνεχιστεί, τότε μια μέρα η τύχη δεν θα είναι με το μέρος μας», είπε ο Γκρόσι στο ανώτατο όργανο της ΙΑΕΑ, όπου συμμετέχουν 35 κράτη.
Η μάχη της Ουκρανίας στο Μπαχμούτ
Στο πεδίο της μάχης, αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε μια φαινομενική αλλαγή καθώς η Ουκρανία αποφάσισε να πολεμήσει στο Μπαχμούτ, μια πόλη που έχει σηκώσει το κύριο βάρος της ρωσικής χειμερινής επίθεσης και όπου σημειώθηκαν οι πιο αιματηρές μάχες του πολέμου.
Η Μόσχα λέει ότι το Μπαχμούτ είναι σημαντικό για την ασφάλεια της γύρω περιοχής του Ντονμπάς, έναν σημαντικό στόχο της ρωσικής εισβολής. Η Δύση λέει ότι η ερειπωμένη πόλη έχει μικρή αξία και οι ρωσικές δυνάμεις θυσιάζουν ζωές για να δώσουν στον Πούτιν τη μοναδική του νίκη από τότε που έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους στη μάχη στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής του ρωσικού ιδιωτικού στρατού της Wagner που ηγήθηκε των μαχών στο Μπαχμούτ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του έλεγχαν όλη την πόλη ανατολικά του ποταμού που τη διατρέχει.
Δίνοντας ενημέρωση για την κατάσταση εκεί, ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ζντάνοφ είπε ότι οι υπερασπιστές είχαν αποτρέψει τις ρωσικές προσπάθειες να περικυκλώσουν πλήρως το Μπαχμούτ από τα δυτικά και η πρώτη γραμμή στη νότια πλευρά είχε κρατηθεί για αρκετές ημέρες, ενώ ο εχθρός είχε κάνει κάποια πρόοδο σε χωριά στα βόρεια.
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr