Γνωστός στις Αρχές ο δράστης του Αμβούργου

Γνωστός στις Αρχές ο δράστης του Αμβούργου

Η αστυνομία πραγματοποίησε χθες έφοδο στην κατοικία του δράστη σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστούν τα κίνητρα της επίθεσης, που δεν θεωρούνται ωστόσο πολιτικά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Επτά ανθρώπους σκότωσε το βράδυ της Πέμπτης 35χρονος άνδρας σε αίθουσα προσευχής των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμβούργο, προτού αυτοκτονήσει.

Ο δράστης υπήρξε μέλος της αίρεσης, είναι Γερμανός υπήκοος και χρησιμοποίησε ημιαυτόματο πιστόλι διαμετρήματος εννέα χιλιοστών, το οποίο είχε αποκτήσει νόμιμα τον Δεκέμβριο. Τα θύματα είναι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες. Στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία του Αμβούργου ενέταξε και το αγέννητο παιδί (7 μηνών) μιας εκ των τραυματιών στον κατάλογο των νεκρών. Η μητέρα αναμένεται να επιζήσει.

Η αστυνομία πραγματοποίησε χθες έφοδο στην κατοικία του δράστη σε μια προσπάθεια να αποσαφηνιστούν τα κίνητρα της επίθεσης, που δεν θεωρούνται ωστόσο πολιτικά. Στο διαμέρισμα του δράστη βρέθηκαν 15 γεμιστήρες πιστολιού. Σε ιστοσελίδα που διατηρούσε εμφάνιζε εαυτόν σύμβουλο «ευρωπαϊκού επιπέδου» για ποικίλες δραστηριότητες, από διοίκηση επιχειρήσεων έως… θεολογία και χρέωνε τους επίδοξους πελάτες του 250.000 ευρώ τη μέρα συν 19% ΦΠΑ. Διευκρίνιζε πως χρεώνει το αστρονομικό ποσό, επειδή είναι βέβαιο ότι οι συμβουλές του θα παράγουν «τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ» πλούτο.

Τη στιγμή της επίθεσης του ενόπλου, περισσότεροι από 50 άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό της αίθουσας στη συνοικία Αλστερντορφ. Οταν η αστυνομία έφθασε στο σημείο, ο δράστης κατέφυγε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου έδωσε τέλος στη ζωή του. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας επαίνεσε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για την ταχεία αντίδρασή τους, η οποία πρόλαβε μεγαλύτερη αιματοχυσία. «Πρόκειται για πρώην μέλος των Μαρτύρων του Ιεχωβά, ο οποίος εγκατέλειψε την αίρεση πριν από ενάμιση χρόνο ύστερα από φιλονικία», είπε ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Αμβούργου, Τόμας Ρατσουβάιτ.

Επτά τα θύματα –μεταξύ τους και 7 μηνών αγέννητο παιδί– από την επίθεση σε αίθουσα Μαρτύρων του Ιεχωβά. — Ο δράστης είχε εγκαταλείψει την αίρεση και κατείχε όπλο νομοτύπως.

Η αίθουσα προσευχής των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Αμβούργο βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε ήσυχη συνοικία βορείως του κέντρου. «Ακουσα δώδεκα συνεχόμενους πυροβολισμούς και λίγο αργότερα είδα πτώματα να μεταφέρονται με μαύρους σάκους», είπε κάτοικος της συνοικίας. Η Bild έγραψε ότι βρέθηκαν πάνω από 100 κάλυκες στο σημείο.

Πριν από δύο μήνες, η αστυνομία της πόλης-κρατιδίου είχε δεχθεί ανώνυμη καταγγελία για τον δράστη και την ανησυχητική συμπεριφορά του. Σε συνέντευξη που είχε η αστυνομία με τον 35χρονο, μετά την αγορά πυρομαχικών που είχε κάνει, οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι αφαίρεσης του οπλισμού του.

Η Γερμανία έχει γίνει σκηνικό μαζικών δολοφονιών και στο παρελθόν. Τον Φεβρουάριο του 2020 ακροδεξιός ένοπλος σκότωσε δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε πέντε άλλους στην πόλη Χανάου της κεντρικής Γερμανίας, ενώ το 2019 δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να εμποδίσουν ένοπλο νεοναζί να εισβάλει σε εβραϊκή συναγωγή. Περίπου 175.000 Γερμανοί είναι μέλη της αίρεσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT