Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές

Σε προεκλογική τροχιά βρίσκεται και επίσημα από χθες η Τουρκία, μόλις ένα μήνα από το μέγα εθνικό τραύμα της 6ης Φεβρουαρίου, με τους τρομακτικούς σεισμούς που άφησαν πίσω τους περί τους 46.000 νεκρούς και 3,5 εκατομμύρια αστέγους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προεκλογική τροχιά βρίσκεται και επίσημα από χθες η Τουρκία, μόλις ένα μήνα από το μέγα εθνικό τραύμα της 6ης Φεβρουαρίου, με τους τρομακτικούς σεισμούς που άφησαν πίσω τους περί τους 46.000 νεκρούς και 3,5 εκατομμύρια αστέγους. Με απόφαση που υπέγραψε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Ταγίπ Ερντογάν, οι πιο κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών ορίζονται για τις 14 Μαΐου, έναν μήνα νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, που τις τοποθετούσε στις 18 Ιουνίου.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο Τούρκος πρόεδρος επικαλέστηκε την ανάγκη να μη συμπέσει η εκλογική αναμέτρηση με τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια, την έναρξη των θερινών διακοπών και το παραδοσιακό προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα. Η ημερομηνία των φετινών εκλογών παραπέμπει σε μια σημαντική στιγμή της τουρκικής Ιστορίας, τις πρώτες σχετικά δημοκρατικές εκλογές της, που έγιναν στις 14 Μαΐου του 1950 και έφεραν τη συντριπτική νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος του Αντνάν Μεντερές εις βάρος των κεμαλικών.

Στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος, ο Ερντογάν ευχήθηκε «μια προεκλογική εκστρατεία με ουσιαστικό περιεχόμενο, που θα εξαλείψει τα ίχνη από την καταστροφή της 6ης Φεβρουαρίου» και ανακοίνωσε ότι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του δεν θα υπάρχει μουσική, σε ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς.

Παρότι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ έχουν κατηγορηθεί για βαριά αμέλεια σχετικά με τη σεισμική τρωτότητα των περίπου 600.000 κτιρίων που κατέρρευσαν, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι μόνο η δική του παράταξη μπορεί να εγγυηθεί τη γρήγορη αποκατάσταση των καταστροφών και αποζημίωση των θυμάτων τους. Ηδη κυκλοφόρησε μια πρώτη λίστα 319.000 κατοικιών που θα παραδοθούν σε σεισμοπλήκτους εντός του τρέχοντος έτους.

Την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP θα ζητήσει ο βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο άνθρωπος που κυβερνάει την Τουρκία εδώ και 20 χρόνια θα διεκδικήσει την ανανέωση της προεδρικής του θητείας ως επικεφαλής της Λαϊκής Συμμαχίας του ισλαμικού ΑΚΡ με το εθνικιστικό ΜΗΡ. Κύριος αντίπαλός του ο 74χρονος αρχηγός του κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από την Εθνική Συμμαχία έξι κομμάτων, με κυριότερο εταίρο το εθνικιστικό κόμμα iYi της Μεράλ Ακσενέρ. Οι δημοσκοπήσεις διαγράφουν μια σκληρή μάχη μεταξύ των δύο μπλοκ, με την αντιπολίτευση να διατηρεί για την ώρα μικρό προβάδισμα.

Σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης αναμένεται να παίξει η κουρδική ψήφος. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που είχε λάβει το 11,7% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές αν επιτευχθεί μια ελάχιστη πολιτική συμφωνία με την Εθνική Συμμαχία. Χθες ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το HDP και θα έχει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες του, προκαλώντας την μήνιν του κυβερνώντος συνασπισμού, που θεωρεί το εν λόγω κόμμα παρακλάδι του ένοπλου ΡΚΚ. Σε αυτή την ατμόσφαιρα, έκπληξη προκάλεσε χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποδεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς του HDP, οι οποίοι είχαν «παγώσει» λόγω κατηγοριών για σχέσεις του με την κουρδική «τρομοκρατία». Οι δικαστές δεν έδωσαν καμία αιτιολογία για την αιφνίδια αλλαγή της στάσης τους, ενώ πολιτικοί αναλυτές τη συσχέτιζαν με την ανάγκη του Ερντογάν να πλαγιοκοπήσει το κουρδικό εκλογικό σώμα.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι σε περίπτωση νίκης της η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα αναθέσει το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών στον Αλί Μπαμπατζάν. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΑΚΡ και «τσάρος της οικονομίας» στο πρόσφατο παρελθόν, ο Μπαμπατζάν ήρθε σε ρήξη με το κυβερνών κόμμα το 2019 και ίδρυσε τον δικό του πολιτικό σχηματισμό, έναν από τους ελάσσονες εταίρους στην εξαμελή συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT