Φραγκίσκος: Δέκα χρόνια Πάπας σε αριθμούς

Φραγκίσκος: Δέκα χρόνια Πάπας σε αριθμούς

Ο πρώην καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο της Αργεντινής έγινε ο 266ος Πάπας και ο πρώτος από τη Λατινική Αμερική

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, ο Πάπας Φραγκίσκος συμπληρώνει δέκα έτη στον θρόνο του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που αριθμεί διεθνώς 1,38 δισεκατομμύρια μέλη. Ο πρώην καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο της Αργεντινής έγινε ο 266ος Πάπας και ο πρώτος από τη Λατινική Αμερική.

Η διαδρομή του ώς τώρα σε αριθμούς

Κυριακάτικες και εορταστικές μεσημβρινές λειτουργίες: περίπου 570.

Ακροάσεις της Τετάρτης: σχεδόν 440.

Συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων: σχεδόν 330.

Σύνοδοι: Εχει προεδρεύσει σε πέντε διεθνείς συναντήσεις επισκόπων.

Διορισμοί καρδιναλίων: ο Φραγκίσκος έχει ονομάσει 111 καρδινάλιους, τους «πρίγκιπες της Εκκλησίας», που είναι οι στενότεροι βοηθοί του στο Βατικανό και οι οποίοι ηγούνται επισκοπών σε όλο τον κόσμο. Επί του παρόντος, 123 καρδινάλιοι είναι ηλικίας κάτω των 80 ετών και, επομένως, μπορούν σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό νόμο να συμμετάσχουν στο κονκλάβιο για την εκλογή Πάπα μετά τον θάνατο ή την απόσυρση του Φραγκίσκου. Είναι γνωστοί ως καρδινάλιοι εκλέκτορες και ο Φραγκίσκος έχει διορίσει 81 από αυτούς. Οι άλλοι εκλέκτορες διορίστηκαν από τους προκατόχους του.

Ταξίδια στο εξωτερικό: ο Φραγκίσκος έχει επισκεφθεί 60 κράτη και κυρίαρχα εδάφη, διανύοντας σχεδόν 410.000 χλμ.

Εχει επισκεφθεί: Βραζιλία, Ιορδανία, Παλαιστινιακά Εδάφη, Ισραήλ, Νότια Κορέα, Αλβανία, Γαλλία, Τουρκία, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισημερινό, Βολιβία, Παραγουάη, Κούβα, Ηνωμένες Πολιτείες, Κένυα, Ουγκάντα, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Μεξικό, Ελλάδα, Αρμενία, Πολωνία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Σουηδία, Αίγυπτο, Πορτογαλία, Κολομβία, Μιανμάρ, Μπαγκλαντές, Χιλή, Περού, Ελβετία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Παναμά, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαρόκο, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιο, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Ιράκ, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κύπρο, Μάλτα, Καναδά, Καζακστάν, Μπαχρέιν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Νότιο Σουδάν.

Εχει πραγματοποιήσει 35 ταξίδια στην Ιταλία, ξεκινώντας από τη νήσο Λαμπεντούζα, σημείο άφιξης μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, τον Ιούλιο του 2013. Εχει φύγει από το Βατικανό σχεδόν 150 φορές για επισκέψεις και εκδηλώσεις στη Ρώμη.

Αγιοποιήσεις: ο Φραγκίσκος έχει ορίσει περίπου 900 νέους αγίους, συμπεριλαμβανομένων των προκατόχων του Ιωάννη ΙΓ΄, Ιωάννη Παύλου Β΄ και Παύλου Δ΄, καθώς και της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας και του Αρχιεπισκόπου του Σαλβαδόρ Οσκαρ Ρομέρο, ο οποίος σκοτώθηκε το 1980. Επίσης, στις αγιοποιήσεις έχουν περιληφθεί οι Μάρτυρες του Οτράντο, κάτοικοι μιας πόλης της νότιας Ιταλίας που σκοτώθηκαν από οθωμανικά στρατεύματα το 1480. Το Βατικανό λέει ότι αριθμούσαν περίπου 800. Εχει οσιοποιήσει 1.355 άτομα, που είναι το τελευταίο βήμα πριν από την αγιοποίηση.

Εγκύκλιοι: η Εγκύκλιος είναι η πιο σημαντική μορφή παπικού εγγράφου. Ο Φραγκίσκος έχει γράψει τρεις, ξεκινώντας το 2013 με το «Lumen Fidei» (Φως της πίστης) σχετικά με τη σημασία της χριστιανικής πίστης, γραμμένο εν μέρει από τον προκάτοχό του Πάπα Βενέδικτο. Το 2015 κυκλοφόρησε το «Laudato Si» (Δόξα σοι), το οποίο ζητούσε επείγουσα δράση για την κλιματική αλλαγή, ενώ το «Fratelli Tutti» (Ολοι αδέλφια) του 2020 ασχολήθηκε με το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων στον κόσμο μετά την πανδημία.

Εχει επίσης υπογράψει άλλα 11 μεγάλα έγγραφα, όπως Αποστολικά Συντάγματα και Αποστολικές Προτροπές.

Πηγή: Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT