Το «πράσινο φως» για μία μεγάλη επιχείρηση εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλάσκα, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ώρα που ακτιβιστές για το περιβάλλον αντιδρούν στο εγχείρημα.
Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο, η ConocoPhillips, ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα γίνουν επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά η πρόταση ύψους 8 δισ. δολαρίων ήρθε αντιμέτωπη με ένα ακτιβιστικό «κύμα» μέσω διαδικτύου, ιδίως μεταξύ νέων στο TikTok.
Εκείνοι που αντιτίθενται στα σχέδια της ConocoPhillips υποστηρίζουν πως η επιχείρηση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Κλίμα και την άγρια ζωή.
Η τοποθεσία βρίσκεται στο απομακρυσμένο Νορθ Σλόουπ της Αλάσκας, και θα μπορούσε να παράγει έως και 180.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι σε βάθος 30 ετών, θα συνδεθεί με την απελευθέρωση 278 εκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα – το ισοδύναμο της προσθήκης δύο εκατομμυρίων αυτοκινήτων στους δρόμους των ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Η σημερινή έγκριση, έρχεται μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επιβάλει περιορισμούς στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 64.750 τ.χλμ στην Αλάσκα και τον Αρκτικό Ωκεανό, «ένα είδος συμβιβασμού με τους ακτιβιστές» που αντιτίθενται στη νέα εξόρυξη, σχολιάζει το BBC.
Πάνω από ένα εκατομμύριο επιστολές διαμαρτυρίας εστάλησαν στον Λευκό Οίκο, και μια καμπάνια κατά της εξόρυξης, στο Change.org, συγκέντρωσε περισσότερες από τρία εκατομμύρια υπογραφές.
«Είναι η λάθος κίνηση και θα καταστρέψει την άγρια ζωή, τα εδάφη, τις κοινότητες και το κλίμα μας», έγραψε τη Δευτέρα η περιβαλλοντική φιλανθρωπική οργάνωση Sierra Club.
Ο Sonny Ahk, ένας νεαρός ακτιβιστής των Iñuipat από την Αλάσκα που έκανε καμπάνια κατά της εξόρυξης, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή θα παγιώσει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική για άλλα 30 χρόνια, και θα λειτουργήσει ως «καταλύτης» για την επέκταση παρόμοιων επιχειρήσεων στην Αρκτική.
«Ενώ στελέχη που μένουν εκτός Πολιτείας εισπράττουν κέρδη ρεκόρ, οι κάτοικοι της περιοχής μένουν αντιμέτωποι με τις βλαβερές συνέπειες των μαζικών επιχειρήσεων εξόρυξης» που τους περιβάλλουν, είπε.
Και οι τρεις πολιτικοί που εκπροσωπούν την Αλάσκα στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένου ενός Δημοκρατικού, πίεσαν για την έγκριση του έργου, προβάλλοντας το ως μια αναγκαία επένδυση για τις κοινότητες της περιοχής. Υποστήριξαν ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ξένο πετρέλαιο.
«Αυτή ήταν η σωστή απόφαση για την Αλάσκα και το έθνος μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ConocoPhillips Ράιαν Λανς. Κατά τον ίδιο, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, ο οποίος είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στην Αλάσκα, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, θα δημιουργήσει καλές θέσεις εργασίας και θα έχει οφέλη στις κοινότητες των ιθαγενών της Αλάσκας.
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr