Πολωνία: Εξάρθρωση ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου – Εννέα συλλήψεις

Πολωνία: Εξάρθρωση ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου – Εννέα συλλήψεις

Η ομάδα αυτή φέρεται να ετοίμαζε σαμποτάζ στη μεταφορά δυτικών όπλων στην Ουκρανία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολωνικές υπηρεσίες εξάρθρωσαν ένα δίκτυο κατασκοπείας, που φέρεται να εργαζόταν για τη Ρωσία. Η ομάδα επρόκειτο να πραγματοποιήσει προετοιμασίες για δραστηριότητες δολιοφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των σιδηροδρόμων, όπως μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVP.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας (AVB) συνέλαβε εννέα αλλοδαπούς με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, επιβεβαίωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της Πολωνίας, Μάριους Καμίνσκι, ο οποίος συντονίζει το έργο των πολωνικών ειδικών υπηρεσιών.

«Τις τελευταίες ημέρες, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας έχει συλλάβει εννέα άτομα ύποπτα για συνεργασία με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες», είπε. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι συλληφθέντες φέρεται να «διεξήγαγαν δραστηριότητες πληροφοριών κατά της Πολωνίας και προετοίμαζαν πράξεις δολιοφθοράς με εντολή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».

«Οι συλληφθέντες είναι αλλοδαποί από τα ανατολικά σύνορα. Σε σχέση με έξι από αυτούς, το δικαστήριο αποφάσισε να εφαρμόσει προσωρινή σύλληψη. Η εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, καθώς και συμμετοχή σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα. Επίσης η εισαγγελία λαμβάνει μέτρα κατά τριών υπόπτων ακόμη, που κρατούνται από χθες», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Eχει τεθεί σε εφαρμογή προειδοποίηση ασφαλείας σε σχέση με τις δραστηριότητες του δικτύου στις σιδηροδρομικές γραμμές και στην εθνική υποδομή ζωτικής σημασίας», ανέφερε ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός RMF FM.

Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας συνέλαβαν τους υπόπτους αφού ανακάλυψαν κρυφές κάμερες σε σημαντικές διαδρομές και σιδηροδρομικούς κόμβους που κατέγραφαν την κίνηση από τις γραμμές μεταδίδοντας εικόνες στο δίκτυο. Εντοπίστηκαν δεκάδες τέτοιες συσκευές.

Το RMF FM αναφέρει ότι αφορούν κυρίως σε τμήματα σιδηροδρομικών δρομολογίων στην επαρχία Ποντκαρπάτσιε, καθώς και κοντά στο αεροδρόμιο στη Γιασόνκα, κοντά στο Ρζέζοβ. Αυτό είναι το κύριο σημείο διέλευσης των δυτικών όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία, και η Πολωνία, ως το πιο σημαντικό κέντρο εφοδιαστικής, διακινεί όλο τον εξοπλισμό, όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα, στην Ουκρανία.

«Σε σχέση με αυτήν την ενέργεια, η υπηρεσία και οι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας. Οι ένστολοι αξιωματικοί δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια στρατηγικά σημαντικών σιδηροδρομικών διαδρομών στην Πολωνία και η προστασία των βασικών εγκαταστάσεων υποδομής ζωτικής σημασίας έχει ενισχυθεί», ανέφερε ο ραδιοσταθμός RMF FM στην ιστοσελίδα του.

Πηγή: TVP World, TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT